Teherbeesés

Ezek a legdurvább dolgok, amiket egy terhes nőnek mondanak 

A leendő édesanyákhoz intézett megjegyzések és kérdések bántóak lehetnek – még akkor is, ha jó szándékúak. 
2023. Február 24.
terhesség beszélgetés nők
Fotó: Getty

Vannak, akik meglátnak egy kerekedő pocakot, és hirtelen azt érzik, meg kell osztaniuk az illető nővel mindazt, ami épp jár a fejükben. Te ne légy ilyen! Egyes esetekben a megjegyzések egyértelműen durvák vagy nem megfelelőek. Máskor a megjegyzés ártalmatlannak vagy akár kedvesnek tűnhet, legalábbis a felszínen. Akárhogy is, ezek a szavak frusztrálóak vagy bántóak lehetnek.

Megkérdeztük az anyákat, hogy milyen megjegyzéseket szeretnének ezek helyett, és miért. Válaszaik jó emlékeztetőként szolgálnak arra, hogy álljunk meg egy pillanatra, mielőtt kéretlen véleményt vagy tanácsot adnánk.   

1. „Úgy nézel ki, mint aki mindjárt kipukkad!” 

Vagy más variációkban is elhangozhat, például: „Hú, hatalmas vagy!”; „Most már bármikor jöhet!” vagy: “Biztos vagy benne, hogy nem ikrek?” Az ilyen megjegyzések irritálóak vagy akár károsak, attól függően, hogy kivel beszélünk. A terhesség számos testi változásával nehéz lehet megküzdeni, különösen azok számára, akik testkép-problémákkal vagy étkezési zavarokkal küszködtek. Számukra nyomasztó, ha azt hallják, milyen „nagynak” néznek ki.  Hasonlóképpen tapintatlan ikreket emlegetni. “Ez a megjegyzés arra utal, hogy nagyobbnak nézel ki, mint kellene, ha csak egy babát vársz” – mondja Dr. Christine Sterling a HuffPostnak. „Mások testének kommentálása nemcsak durva, hanem étkezési zavarokhoz és szégyenérzethez is vezethet.” És nem szabad megfeledkezni azokról, akik ikrekkel kezdték a terhességet, de egyiküket elvesztették közben. „Az IVF-terhesség esetében egyes tanulmányok 36 százalékosnak találták az egyik magzat elvesztésének kockázatát” – mondja Sterling. „Képzeljük el, milyen bántó azt hallani, hogy „Biztos, hogy nincsenek ketten?”, amikor elvesztettünk egy ikertestvért.” Ha terhes vagy, és jelen van a közösségi médiában, akkor kegyetlen megjegyzések célpontjává válhatsz – különösen, ha nagydarab vagy. „Durvább dolgokat írnak, mint amit el lehet képzelni” – mondta Suz Gillies-Smith, a testelfogadás nagykövete a HuffPostnak. „A férfiak tényleg bármibe belerakják.” „A babája azt fogja kívánni, bárcsak elvetették volna.” „Hagyja abba a szénhidrátot, és menjen edzőterembe.” „A terhesség nem kifogás a hízásra.” „Cukorbeteg leszel, és megölöd a babádat.Elképesztő. Szóval ugyanúgy, mint mikor valakinek a testéről vagy életéről van szó, amikor nem terhes: ha nincs semmi kedves mondanivalód, inkább ne mondj semmit!

2. „Nem is látszol terhesnek!” 

Egy túlnyomórészt kövér-fóbiás társadalomban élve az emberek gyakran azt hiszik, hogy bókot mondanak, amikor arról beszélnek, milyen „kicsinek” néz ki egy várandós. De ezek a megjegyzések szorongást kelthetnek a leendő anyukákban babájuk mérete és egészségi állapota miatt. „Az első terhességem során annyi megjegyzést kaptam az „apró hasamról” – valaki még azt is mondta, hogy nem látszom terhesnek –, hogy elkezdtem aggódni a babám növekedése miatt.” – meséli egy édesanya. „Bár a szülésznőm biztosított arról, hogy minden rendben van, végül egy teljesen felesleges ultrahangot kértem, hogy megnyugodjak. A második terhességemnél ismét kaptam hasonló jellegű megjegyzéseket; de tudtam, hogy figyelmen kívül kell hagynom őket, és inkább bíznom kell az orvosomban – és magamban.” Sterling egyetért ezzel, és hozzáteszi: „El sem tudom mondani, hányszor sírtak már a mamák, miután hallottak valakitől egy ilyen megjegyzést. Különösen bántó lehet, ha hányingerrel, hányással vagy hipereméziával küzdenek, és gondot jelent a súlyuk megtartása.” Minősítések helyett inkább kérdezzünk! Egy egyszerű: Hogy érzed magad? jó kiindulópont lehet.   

3. „Fogyaszthatsz te ilyesmit?” 

Ahogyan nem kell megosztanunk a gondolatainkat egy terhes személy testalkatával vagy méretével kapcsolatban, mellőzzük az étel- vagy italválasztással kapcsolatos megjegyzéseinket is – legyen szó egy vaníliás tejeskávéról vagy egy lazacos avokádótekercsről. Teljesen tilos ételféleségek amúgy sincsenek, csak nem ajánlottak, és abból sem sokféle. Mások viszont nem a kára miatt jelzik fenntartásaikat, hanem mert a kérdéses étel nem elég egészséges. De hogy mi van valaki más tányérján, az nem a mi gondunk, terhesség ide vagy oda. 

4. “Biztos nem unatkozol!” 

A várandósok gyakran hallják ezt, különösen, ha több gyereket nevelnek, mellette dolgoznak, ügyeket intéznek, bevásárolnak… zsonglőrködnek a mindennapokban. Nagy eséllyel érzik ennek a súlyát már további kommentárok nélkül is. Kicsit az az áthallása van egy ilyen mondatnak, mintha az illető nem csinálná ezt olyan könnyedén, ahogy kellene. „Amikor már eleve szorongsz, az utolsó dolog, amit szeretnél, hogy valaki felhívja a figyelmet arra, hogy milyen nehéz neked. Ehelyett inkább kérdezzük meg, miben segíthetünk!”

5. “És izgatott vagy?!” 

Ez egy másik megjegyzés, amelyet gyakran támogatónak szánnak, de véletlenül az ellenkező hatást válthatja ki. Bármilyen megjegyzés, amely azt feltételezi, hogy a leendő anyának bizonyos módon kell éreznie magát a terhességével kapcsolatban, nem veszi tudomásul az esetlegesen átélt érzelmek teljes spektrumát. „Míg a terhesség gyakran öröm, nem mindig az öröm az uralkodó érzelem – jelzi a pszichológus. Sok várandós él meg a boldogság mellett negatív érzéseket, mint például a kényelmetlenség, a levertség vagy a szomorúság – néha egyszerre. Nem beszélve azokról, akik korábban veszteséget éltek át vagy kihívásokkal teli termékenységi utat jártak be.” Amikor felteszünk egy ilyen kérdést, azzal nem engedünk teret a személy valós tapasztalatainak, és megakadályozzuk vele az őszinte kommunikációt. Arra késztetjük őket, hogy azt gondolják: “Ha nem vagyok állandóan nagyon izgatott, akkor valami bajom van.” – mondta. Ehelyett jobb lesz ez: „Gratulálok! A terhesség óriási változás. Hogy érzed magad?” 

6. „Készülj fel arra, hogy többé nem alszol!” 

Tudjuk, hogy a többség rémesen keveset tud aludni egy újszülött mellett. De csupán erre a kihívásokkal teli aspektusra összpontosítani durva, nem hasznos, és általában csak még inkább szorongást kelt. “Ha egy terhes nő azt mondja valakinek, hogy kimerült, vagy rosszul alszik, akkor néha azt mondják, hogy “Ó, csak várj, amíg megjön a baba!” Ez a fajta megfogalmazás „hihetetlenül minimalizáló” – mondja Sterling. „A terhességi kialvatlanság nagyon valós és gyakran legyengítő tünet. El tudod képzelni, hogy teljesen kimerültnek érzed magad, és a kedvesség vagy a megértés helyett mindenki csak azt mondja, hogyan fog rosszabbodni?” 

7. „Jobb, ha most élvezel ki mindent, mert ennek vége, ha megjön a baba!” 

És az ilyen megjegyzések nem csak az alvásra korlátozódnak. Bármikor, amikor egy várandós szórakozik, pihen vagy más módon élvezi az életet, úgy tűnik, hogy valaki azt kívánja, borulna be az ég. „Valamilyen oknál fogva az emberek szeretik megállítani azokat a várandósokat, akik a nyilvánosság előtt szórakoznak, csak azért, hogy elmondják nekik, hogy jövőbeli babájuk kivonja majd életükből azt a bizonyos örömöt. Az igazság az, hogy ha valamit prioritásként szeretnél kezelni az életedben, megtalálhatod, és meg is fogod találni a módját, hogy élvezd – még gyerekekkel is.”