Teherbeesés

A Prelife-teszt forradalmasíthatja a meddőségi kezelést

Magyar fejlesztésű teszt forradalmasíthatja a lombikkezelést, minden eddiginél pontosabban tudja megmutatni az embrióbeültetés legjobb időpontját.
2017. Szeptember 11.

A tervek szerint már jövőre elérhető lesz az a magyar fejlesztésű teszt, amely nagy pontossággal képes megmondani mikor a legideálisabb az embrióbeültetés ideje a meddőségi kezelés során. A Quantibio Kft. által kifejlesztett Prelife-teszt 20 százalékkal megnövelheti a megtermékenyülés esélyét mind az IVF, mind az inszeminációs eljárásoknál. Mert bár évente világviszonylatban 2,5 millió, Magyarországon hat ezer lombikeljárást alkalmaznak, sikeressége csupán 25-30 százalékos.

Dr. Bálint Bálint kutató, a Debreceni Egyetem adjunktusa , a Quantibio Kft. és a Prelife projekt alapítóját idézi a Medicalonline: az elmúlt 50–60 évben nagy változások történtek a társadalomban: a nők egyre későbbre tervezik a gyermekvállalást, ám „a biológiai óra nem tudja követni” ezeket a változásokat. Hazánkban minden hatodik párt érint meddőségi probléma. A most kifejlesztett Prelife-teszt, az anyai méhnyálkahártya állapotáról szerzett információk alapján képes megmutatni, hogy megfelelő állapotban van-e az endometrium a beültetéshez. Az eljárás személyre szabott lehet így, nem invazív, költség-és időhatékony megoldás.

A sikeres beültetéshez ugyanis mindössze 1-1,5 nap áll rendelkezésre ahhoz, hogy a megtermékenyített petesejt beágyazódhasson. Eddig az volt a gyakorlat, hogy ultrahangvizsgálatot végeztek, csakhogy ez nem mindenre kínált megoldást. Az új diagnosztikai eljárás lényege hogy, a méhnyálkahártyából vett mintát vizsgálják.

Az új diagnosztikai eljárást 2016 óta három hazai klinikától származó mintákon, a Debreceni Egyetem Biokémiai és Molekuláris Biológiai Intézetében vizsgálják, eddig közel 150 mérést végeztek el a klinikai vizsgálat keretében. Az év végig 500 mérést terveznek. Várhatóan jövőre már elérhető lesz a teszt.

A módszer továbbfejlesztése és nemzetközi elterjesztése céljából a Quantbio Kft., ami a Prelife tulajdonosa stratégiai együttműködésről állapodott meg Európa vezető prenatális genetikai teszt-gyártójával, a LifeCodexx-szel.

A Quantibio Igazgatótanácsának tagja, Dr. Balogh István elmondta, hogy közvélemény kutatást végeztek az érintettek körében: a résztvevők sokszor „futószalag-szerűnek” élik meg a beavatkozásokat, kevésnek érzik a tájékoztatásra szánt időt, ezért kevés ismerettel rendelkeznek. A helyzeten javítandó a cég online kurzust hozott létre az IVF előtt álló nőknek, ami itt, a prelife.hu honlapon érhető el.

Kapcsolódó cikkeink:

Ezért van szükség ennyi lombikra

Babák a lombikból – az IVF rövid története

Ennyi lombikbaba született állami támogatással

Forrás: MedicalOnline