Teherbeesés

Bedőlt a Nobel-díjasok spermabankja

1979-ben Robert Klark Graham elindította a mesterséges megtermékenyítő klinikáját, ahol a jövő zsenijeit akarta létrehozni Nobel-díjas tudósok spermájának felhasználásával. A klinika végül bedőlt.
2019. Július 09.
Bedőlt a Nobel-díjasok spermabankja

Az eugenetika az ember öröklődő testi és szellemi tulajdonságainak javítása érdekében végzett beavatkozásokat hirdeti és nagy népszerűségnek örvendett a 20.század elején, azonban Hitler árja-fajépítő törekvéseihez vezetett és úgy általában is összekapcsolódott a faji megkülönböztetés igazolásával, így népszerűsége megszűnt. Ennek dacára Robert Klark Graham 1979-ben elindította a mesterséges megtermékenyítő klinikáját, ahol a jövő zsenijeit akarta létrehozni úgy, hogy Nobel-díjas tudósok spermáját használja fel – írja az Index Ma is tanultam valamit blogja. A kísérlet ellenállásba ütközött és a három Nobel-díjas donorból kettő is kihátrált a projektből. A harmadik pedig végül felfedte kilétét: ő William Shockley volt, a neves amerikai fizikus.

Graham még a klinika elindítása előtt megírta a The Future of Man című könyvét, amiben az amerikai szociális hálót kritizálta, szerinte az a cél, hogy az emberiség krémjének szülessen minél több gyereke, ne a kevésbé intelligens embereknek. Nagy sikert várt az elméletétől, de elképesztő negatív visszhangot kapott. Ezen az sem segített, hogy Shockley rasszista és elitista volt, aminek gyakran hangot is adott. Azt állította, hogy a feketék jelentősen kevésbé intelligensek, mint a fehérek, és mindenkit, akinek alacsony az IQ-ja, terméketlenné kell tenni.

Végül egy feljegyzett esetben se kaptak a leendő anyák Nobel-díjas donort. A klinika ezután még húsz évig működött, de a nagyjából 220 gyerek közül, akik a megtermékenyítések eredményéből születtek, nem lettek zsenik. Ugyan van köztük olyan, aki 14 évesen már egyetemen tanult matekot, és mellette remek sportoló is volt, de a legtöbben maximum kicsit átlagon felüliek, és néhányan teljesen átlagosak.

Graham 1997-ben meghalt, ekkor a klinika vezetését egy ohiói üzletember, Floyd Kimble vette át. Ő egy évvel később szintén elhunyt, ekkor a két férfi rokonai közösen úgy döntöttek, hogy bezárják a spermabankot.

Graham klinikája előtt nem volt mód arra, hogy az anyák részletes leírást kapjanak a donorról és az egész folyamat megalázó volt számukra. Ezzel szemben Graham klinikáján részletesen megtudhatták a nők a donor adatait és páciensközpontú hozzáállással találkozhattak. Ezt pedig a mai napig követik a termékenységi klinikák: a kliensek a donor kórtörténete és fizikai adottságai alapján a számukra legjobb kombinációt tudják megkapni.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Index.hu