Teherbeesés

Beperelték a holland spermadonort, akinek akár már ötszáznál is több gyereke lehet

Beperelték a 41 éves holland spermadonort, mert sok leendő szülőt félrevezetett a gyerekei számáról.
2023. Március 28.
mesterséges megtermékenyítés
(Kép forrása: Getty Images)

A 41 éves Jonathan Jacob Meijer nők százait vezette félre szerte a világon, és közel ötszázötven gyerek foganhatott tőle az ellene pert indító Donorkind Alapítvány szerint, számolt be róla a Daily Mail.

A hágai férfi 2017-ben már feketelistára került, miután a Holland Szülészeti és Nőgyógyászati Társaság figyelmeztetést adott ki arról, hogy Meijer százkét gyermeket nemzett tíz különböző holland klinikán keresztül.

A férfi azonban továbbra is felajánlotta a szolgáltatásait weboldalakon, illetve a közösségi médián keresztül Dániában és Ukrajnában, és adományozott donorspermát.

Egy holland nő, Eva indította az ügyet a Donorkind Alapítvánnyal, akinek 2018-ban született egy gyereke a férfitól. „Ha tudtam volna, hogy már több mint száz gyermeket nemzett, soha nem választottam volna őt. Ha belegondolok, milyen következményei lehetnek ennek a gyermekemre nézve, rosszul vagyok” – nyilatkozta Eva.

A nő elmondta, hogy sok anya mondta már el Meijer-nek, hogy abba kell hagynia, amit csinál, de ez nem segített, ezért az egyetlen esélye az maradt, hogy bírósághoz fordul. Eva és a Donorkind Alapítvány szeretnék megállítani Meijert, és elérni, hogy megsemmisítsék az általa adott maradék donorspermát.

Az alapítvány ügyvédje, Mark de Hek elmondta: „Ez a viselkedés veszélyes a donor gyermekek mentális jólétére és egészségére. A donor azáltal, hogy a reproduktív késztetését részesíti előnyben, jogellenesen jár el”. Emellett Meijer megszegi a klinikákkal és a leendő szülőkkel kötött megállapodásokat arról, hogy maximum huszonöt gyerek foganhat tőle.