Teherbeesés

A jövőben felkereshetik biológiai szülőjüket a donor segítségével születettek az Egyesült Királyságban

Tizennyolc éves koruk után információt kérhetnek a biológiai szülőről a donorral fogant személyek.
2023. Szeptember 19.
ivf
(Kép forrása: Getty Images)

A spermadonorok anonimitására vonatkozó törvénymódosítás szerint a meddőségi kezelések segítségével született gyermekek a jövőben felkereshetik biológiai apjukat az Egyesült Királyságban – számolt be róla a Sky News alapján a 24.hu.

A változás lehetővé teszi, hogy a 2005. április 1-je után petesejt-, sperma- vagy embrióadományozásból fogan személyek többsége tizennyolc éves kora után információt kérhessen biológiai szülőjéről a Humán Termékenységi és Embriológiai Hatóságtól (Human Fertilisation and Embryology Authority). Az azonosítás érdekében kiadható információ közé tartozik a donorok teljes neve, születési dátuma, valamint a legutolsó ismert címük is.

„A donorral fogant személy megfelelő tájékoztatásával és a donor kérelmének értesítésével megkönnyíthetjük a sikeres kommunikációt, és csökkenthetjük az érzelmi hatásokat” – idézik Rachel Cutting-ot, a HFEA munkatársát.

A lap szerint Magyarországon 2017-2021 között évente körülbelül 1500 és 2000 közötti gyermek született asszisztált reprodukciós ellátásnak köszönhetően, de a donorok személyazonossága anonim.