Teherbeesés

Ezért kell bevásárlólistát írni

A Nébih Maradék nélkül programja 2016 óta követi nyomon a magyar lakosság élelmiszerpazarlását. A pazarlás elkerülésének egyik legjobb módja, ha listát írunk vásárlás előtt.
2023. November 13.
Ételt szemétbe dob
Kép: Getty Images

A Nébih Maradék nélkül programja először 2016-ban mérte meg a hazai élelmiszerpazarlást. Az adatok szerint a magyarok fejenként évi 68 kg élelmiszerhulladékot „termeltek” évente, amelynek mintegy fele, 33,1 kg volt a tényleges pazarlás. 2022-ben négy alkalommal is mérte a szilárd és folyékony halmazállapotú élelmiszerhulladékokat a háztartásokban EU-s módszertan alapján.

A pazarlás, vagyis a feleslegesen kidobott élelmiszerek mennyisége 2022-ben fejenként 59,9 kg volt, ami a teljes népességre vetítve 574 ezer tonnát jelent.

A pazarlás elkerülésének egyik kulcseleme a bevásárlás megtervezése. A legegyszerűbb, amit tehetünk, hogy vásárlás előtt belekukkantunk a hűtőbe. Ennél azonban még jobb módszer a bevásárlólista írása. Ennek segítségével ugyanis csak annyi élelmiszert fogunk leemelni a polcokról, amennyire ténylegesen szükségünk van – tanácsolja a Maradék nélkül.

Ehhez a klasszikus papírfecnin túl, a Maradék nélkül szerint a telefonunkat is segítségül hívhatjuk: a boltba indulás előtt lefényképezzük a hűtő tartalmát, így vásárláskor látjuk az otthoni készletet és ehhez tudjuk viszonyítani a kosarunk további tartalmát. Ti szoktatok bevásárlólistát írni?

forrás: Maradék nélkül