Pénztárca

7 dolog, amit (szerintem) nyugodtan lehúzhatsz a babakelengye listáról

Az érkező baba híre mindenkit lázba hoz, az ismerősök, rokonok és barátok pedig hamarosan egymásra licitálva látják el az újdonsült szülőket kéretlen tanácsokkal – és felesleges holmik sokaságával.
2023. Június 03.
babaholmik
Fotó: Getty

Még meg sem született a kisbabád, de már kazalszám gyűlnek a ruhák, játékok és azok a dolgok, amelyek nélkül állítólag nem lesz normális gyerekkora leendő utódodnak?
Sok szülő számol be arról, mennyire frusztráló eldönteni, mire is lesz pontosan szüksége az újszülöttnek, és mire mondhatnak nemet anélkül, hogy ne vívnák ki környezetük megvetését.  
Nem veszel elektromos mellszívót? Nem került fel a kelengyelistára a babaöböl, sópárna és párásító? Nem akarsz hordozókendőt vásárolni? Micsoda egy felelőtlen szülő vagy!
Nincsenek kötelező szabályok, és butaság lenne azt állítani, hogy – pár alapvető holmin kívül – pontosan tudható, mire lesz szüksége egy újszülöttnek. A gyerekek és a szülők igényei és lehetőségei merőben különböznek, és nagyon sok kérdésedre és dilemmádra csak a tapasztalat fogja megadni a választ.
Az alábbi listában olyan termékeket mutatunk, amik valakinek biztosan megkönnyítik az életét, de nekem nem jöttek be, és jó eséllyel olcsóbb vagy praktikusabb alternatívákkal is helyettesítheted őket. De természetesen senkit nem beszélnénk le arról, hogy kipróbálja ezeket, hátha neki pont hiánypótlónak bizonyulnak.

1.    Kézi orrszívó

A kézi orrszívónak, ami az első helyek egyikén szerepelt a babakelengye-listámon, két tagadhatatlan előnye van: olcsó, és nem ijed meg tőle senki. De ne is várj tőle túl sokat!
Emlékszem, hogy az első használatkor pár perces próbálkozás után sírva adtam oda a férjemnek, aki közölte, hogy ezzel bizony nem fogok orrot szívni, majd ugyanazzal a lendülettel a kukába hajította, és aznap megvettük az orrszívó porszívót. Bár rettentően idegenkedtem tőle, be kellett látnom, hogy ha valóban hatékony orrszívást szeretnék, akkor össze kell barátkoznom vele.

2.    Lázmérő cumi

Az orrszívás mellett a lázmérés a másik nagy embert próbáló procedúra egy zöldfülű, remegő kezű szülő számára. Éppen ezért a popsiban történő hőmérőzés helyett sokan inkább szelídebb módszerekhez, például digitális kijelzővel ellátott hagyományos cumihoz folyamodnak. Ez gyors és praktikus megoldásnak tűnhet, de a legújabb összehasonlító vizsgálatok szerint ezek a hőmérők kevéssé megbízhatóak, és inkább csak tájékoztatásra szolgálnak. A lázmérő cumi további hátránya, hogy csak azoknál a babáknál lesz befutó, akik szeretnek cumizni, és kellően együttműködőek (nem izegnek-mozognak, és az előírt ideig a szájukban marad a kis tárgy). Válassz inkább egy megbízható, hosszabb távon is használható puha, hajlítható végű, hagyományos digitális lázmérőt, amivel egyébként hónaljban is mérhetsz testhőt akár csecsemőnek is.

3.    Babakölni

Bár a legújabb ajánlások szerint felesleges és káros túlápolni a babák bőrét, a gyártók annyiféle babakozmetikummal rukkolnak elő, hogy egy külön fürdőszobaszekrényt is megtölthetsz velük, ha mindből bevásárolsz.

A kisbabák bőre rendkívül érzékeny, irritációra hajlamos, hamar kiszáradhat, és a különféle kémiai anyagok is fokozott mértékben szívódhatnak fel rajta, így igen szűk azoknak a termékeknek a köre, amelyeket biztonsággal alkalmazhatunk náluk. Attól tartok, hogy a babakölni nem tartozik közéjük.
De vajon mi szükség is lenne arra, hogy a babák egyedi és semmihez sem fogható babaillatát elnyomjuk egy mesterségesen kreálttal?

4.    Bébikomp

A bébikomp szó hallatán valamennyi gyógytornász és sebész ismerősöm szemöldöke felszalad, és hosszas előadásba kezdenek arról, miért nem ildomos pazarolnunk rá a pénzünk.

Kanadában elsőként tiltották be, és az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia állásfoglalása is balesetveszélyesnek minőstette ezeket az eszközöket, amelyek könnyen felborulhatnak, és gyakran miattuk gurulnak le a lépcsőn a babák. A statisztikák szerint a balesetek nagy részénél a fején és a nyakán sérül meg a kicsi, többnyire akkor, amikor egyenetlen felszínen (például küszöbön) szeretne átjutni.

A balesetveszélyen túl a bébikomp bezavarhat a baba fejlődésébe, lábait és gerincét idő előtti terhelésnek teszi ki, és a járásbiztonság kialakulását is nehezítheti.  

5.    Fehérzaj gépek

A fehérzaj-generátorok mostanában nagy népszerűségnek örvendenek. Sokan váltig állítják, hogy a legnyűgösebb, legrosszabbul alvó babát is álomba ringatják vele. A monoton fehérzaj a környezeti zajokhoz képest kevésbé terheli meg a csecsemők ideg-és hallórendszerét, és az anyaméhben szerzett tapasztalatait idézi fel.
Egy ismerősömék egyik legjobb befektetése volt az a plüssállatka, ami különféle dallamok és fehérzaj kibocsátásra is képes, ám kisebbfajta drámát éltek át akkor, amikor eltűnt a lakásban az ominózus darab. Két napig a család egyetlen tagja sem aludt.
Bármennyire is vonzónak tűnik egy ilyen termék, érdemes feltenni magadnak a kérdést, hogy valóban szükségünk lesz-e rá, hiszen enélkül is számtalan, feleslegesnek bizonyuló elektromos eszközt zsúfolunk a gyerekszobába.
Az elektroszmog káros hatásain túl  a vizsgálatok tanúbizonysága szerint a túlzott fehérzaj-expozíció halláskárosodást okozhat, és ezeknek az eszközöknek a hosszú távú hatásaik sem eléggé ismertek még.
Mielőtt megvennél egy drága masinát, tölts le próbaképp egy ingyenes mobilappot, ami többféle fehérzajokat generál, vagy nézz szét Spotifyon, ahol szintén találsz ezekből összeállított listát. Aki pedig az egyszerűbb megoldások híve, annak a szagelszívó hangja lesz segítségére a nehezebb pillanatokban.

6.    Bébiétel-adagoló kanál

A hozzátáplálás egy újabb zűrös időszak lesz a baba és a családja életében is, amikor kétségbeesetten próbálunk kiigazodni a legújabb táplálkozási ajánlások, valamint a legjobbnak és leginnovatívabbnak kikiáltott babaevőeszközök között.
A bébiétel-adagoló kanál tipikus példája annak, amikor azt hiszed, hogy megkönnyíted az életed, pedig csak újabb nyűgöt vettél a nyakadba. Eredetileg azért vásároltunk be ebből a praktikusnak tűnő terméktípusból, mert sokat utazunk, és menet közbeni etetéshez kerestem megoldást.
Ez az evőeszköz elvileg arra szolgál, hogy a bébiételt nem kell kikanalaznod a tányérból vagy az üvegből, hanem egyszerűen csak beletöltöd a tárolónyélbe, majd onnan apránként nyomogatva kiadagolod a kanálba. Ha sikerül.
Röpke közvélemény-kutatásom során azonban kiderült, hogy ha túl sűrű az étel, akkor a szülők nem bírják kipréselni az ételt, ha meg túl híg, akkor szanaszéjjel folyik. A szétszerelés és mosogatás pedig egy valóságos rémálom.  
Nincs is nagyobb élvezet annál, mint amikor próbálod eltávolítani a tubusban rekedt pürémaradványokat, miközben a gyerek összeken mindent az ülésben. Pár kudarcba fulladt próbálkozás után visszatértünk a puha, pici szilikonkanalakhoz.

Babamérleg

A pisis és kakis pelenkák száma biztos információval szolgál arról, hogy elegendő táplálékhoz jutott-e a kisbaba, de kezdő szülőként még sok a bizonytalanság bennünk, és előfordulhatnak olyan helyzetek is (például kis születési súlynál), amikor természetesen szükség lehet a baba rendszeres mérésére. Mivel a babamérlegeket főként az első hónapokban használjuk, így – ha csak nem terveztek rövid időn belül kistestvért –, felesleges költségekbe verni magatokat. Babamérleget akár a védőnődtől vagy a gyermek háziorvosától is igényelhetsz, de bérlésre is van lehetőség.

A babaholmik és termékek tárháza végtelen. A legfontosabb dolgokat ti fogjátok gyermeketeknek nyújtani a biztonságot adó közelséggel, szeretettel és feltétel nélküli pozitív elfogadással. Drága és különleges holmik nélkül.