Teherbeesés

Fogyással javul a sperma minősége

Egy új tanulmány szerint az elhízással küzdő férfiak javíthatnak a hímivarsejtjeik mennyiségén, ha fogynak, és fenntartják a fogyásukat.
2022. Május 28.
Fogyással javul a sperma minősége (Fotó: Getty Images)

A Koppenhágai Egyetem és a Hvidovre Kórház kutatóinak új tanulmányában kimutatták, hogy az elhízott férfiak javíthatnak a sperma minőségén, ha fogynak – és fenntartják a súlycsökkenést – írja a sciencedaily.com. “Számunkra meglepő volt, hogy a fogyással összefüggésben ekkora javulás mutatható ki a sperma minőségében” – mondta el Signe Torekov professzor, aki Romain Barres professzorral, a Novo Nordisk Alapítvány Alapvető Metabolikus Kutatási Központ munkatársával együtt vezette a tanulmányt.

Az új eredmények azért jelenthetnek jó hírt a termékenységre nézve, mert korábban kimutatták, hogy összefüggés van a magasabb spermiumszám és a gyorsabb teherbeesés között.

A tanulmányt a Human Reproduction folyóiratban tették közzé.

A vizsgálatban 56, 18-65 éves kor közötti elhízással küzdő férfi vett részt, akiknek a testtömegindexe (BMI) 32-43 között volt.

Torekov elmondta, hogy régóta ismert, hogy az elhízás a hímivarsejtek minőségének romlásával jár. Korábbi tanulmányok is utaltak összefüggésre a fogyás és a sperma minőségének növekedése között, de ezek a vizsgálatok annyira kevés résztvevővel készültek, vagy olyan szerény mértékű súlycsökkenést értek el, hogy nehéz volt következtetést levonni belőlük. “Most azonban készen állunk erre. Ez az első hosszútávú randomizált vizsgálat, amelyben kimutattuk, hogy az elhízott férfiak spermájának minősége javul a tartós fogyással” – mondta Torekov, aki Orvosbiológiai Tudományok Tanszékének munkatársa.

A résztvevő férfiak átlagosan 16,5 kg-ot fogytak, ami a fogyást követő nyolc héttel később a spermiumkoncentrációt 50 százalékkal, a spermiumok számát pedig 40 százalékkal növelte. 52 hét alatt, a fogyást követő vizsgálat alapján, a férfiaknál megmaradt a sperma minőségének javulása. Azonban csak azoknál a férfiaknál, akik fenntartották a fogyást – egy év elteltével ezeknek a férfiaknak kétszer annyi hímivarsejtje volt, mint a fogyás előtt. Akik visszahízták a súlyukat, azok elvesztették ezt.