Teherbeesés

Jönnek a szintetikus embriók?

Tíz évnyi kutatás előzte meg a szintetikus egérembriók létrehozását, sperma és petesejt nélkül.
2022. Szeptember 13.
embrió IVF eljárás

Sperma és petesejt nélkül hoztak létre egérembriókat, mindössze őssejtekre volt hozzá szükség – írja a Nature folyóirat tanulmánya.

“Az egérembrió-modellünkben nemcsak az agy fejlődik ki, hanem dobogó szív is, minden olyan alkotóelem, amelyből a későbbiekben a test felépül” – mondta a tanulmány vezető szerzője, Magdalena Zernicka-Goetz, az Egyesült Királyságban található Cambridge-i Egyetem emlősök fejlődésének és őssejtbiológiájának professzora a CNN-nek. “Egyszerűen hihetetlen, hogy idáig eljutottunk. Ez volt a közösségünk álma évek óta, és egy évtizede a munkánk egyik fő fókusza, és végre sikerült”- tette hozzá.

A tanulmány izgalmas előrelépés, és megoldja a tudósok előtt álló kihívást, amellyel az emlősök méhen belüli embrióinak tanulmányozása során szembesülnek – mondta Marianne Bronner, a pasadenai Kaliforniai Technológiai Intézet (Caltech) biológiaprofesszora.

“Ezek az embriók az anyán kívül fejlődnek, ezért könnyen láthatóvá válnak olyan kritikus fejlődési szakaszok, amelyekhez korábban nehéz volt hozzáférni” – tette hozzá Bronner.

A kutatók remélik, hogy az egérembriókról áttérhetnek az emberi terhességek modelljeinek létrehozására.

Azáltal, hogy az embriókat a méh helyett egy laborban figyelték, a tudósok jobb rálátást kaptak a folyamatra, hogy megtudják, miért sikertelenek egyes terhességek, és hogyan lehet megelőzni a vetélést.

A kutatók egyelőre csak körülbelül nyolc napon át tudták nyomon követni a szintetikus egérembriók fejlődését- mondta a tanulmány szerzője, Gianluca Amadei, a Cambridge-i Egyetem posztdoktori kutatója.

Jelen állás szerint a kutatás nem alkalmazható emberekre. A kutatók azonban fontos lehetőségeket látnak a jövőre nézve. Az eljárás azonnal felhasználható új gyógyszerek tesztelésére, mondta Zernicka-Goetz. Hosszabb távon azonban, ahogy a tudósok az egér szintetikus embriókról áttérnek az emberi embrió modellre, ez segíthet szintetikus szervek létrehozásában olyan emberek számára, akiknek transzplantációra van szükségük, tette hozzá Zernicka-Goetz.

Zernicka-Goetz laboratóriumában a kutatók izolálták a háromféle őssejtet az embriókból, és egy olyan szögben elhelyezett tartályban tenyésztették őket, amely úgy van megdöntve, hogy a sejteket egymáshoz közelítse, és ösztönözze a köztük lévő keresztkapcsolatot. Napról napra láthatták, hogy a sejtcsoport egyre összetettebb struktúrává alakul.

“Az emberi életnek ez az időszaka titokzatos, ezért az, hogy láthatjuk, hogyan történik ez egy edényben – hogy hozzáférhetünk ezekhez az egyedi őssejtekhez, hogy megértsükk, miért sikertelen olyan sok terhesség, és hogyan tudnánk ezt megakadályozni – egészen különleges” – jelentette ki Zernicka-Goetz a sajtóközleményben.

Zernicka-Goetz szerint etikai és jogi szempontokat is figyelembe kell venni, mielőtt áttérnénk az emberi szintetikus embriókra. Mivel az egér- és az emberi embriók összetettsége közötti különbség miatt évtizedekbe telhet, mire a kutatók képesek lesznek hasonló folyamatot végezni az emberi modellek esetében.

Kép: Getty Images

Forrás: Gyerekszoba.hu