Teherbeesés

Kialvatlan a férjed? Lehet, hogy ezért nem esel teherbe!

Egy új kutatás a férfiak alvási szokásai és a termékenység közötti összefüggéseket vizsgálta, az eredmények pedig igencsak meglepőek.
2017. Február 22.

Kialvatlan a férjed? Lehet, hogy ezért nem esel teherbe!

A legtöbb nő maximálisan tisztában van vele, hogy mikre kell odafigyelnie, ha teherbe szeretne esni: egészségesen táplálkozik, rendszeresen sportol, terhességi vitamint szed és kevesebb alkoholt és koffeint fogyaszt. Azonban arról már kevesebb szó esik, hogy a leendő apák életmódja miként befolyásolja a megtermékenyítés esélyeit. Egy új kutatás arra az eredményre jutott, hogy ha a férfi 7-8 órányi alváshoz jut, akkor a legvalószínűbb, hogy hamarosan kopogtat a gólya a pár ajtaján.

Lauren Wise, a Bostoni Egyetem Közegészségügyi Tudományok Karának professzora 790 pár életmódját vizsgálta és azt találta, hogy azoknak a férfiaknak, akik 6 vagy több mint 9 órát aludtak, a felére csökkenti a megtermékenyítési képességük. Ami különösen érdekes, hogy a túl sok alvás is gyengíti a fogamzási esélyeket. (Bár manapság ez nem sok dolgozó férfit veszélyeztet, nem beszélve az olyan családokról, ahol már van egy pici gyerek.)

Wise a kutatással kapcsolatban megjegyezte, hogy azok a férfiak, akiknek gondjuk van az alvással valószínűleg hormonális okok miatt nem képesek teherbe ejteni a párjukat. “Lehetséges, hogy a kevés alvás egészségtelen életmóddal, csökkent libidóval és kevesebb szexuális együttléttel is párosul, de ezeket a faktorokat a kutatás során próbáltuk kiszűrni.”

Korábbi felmérésekből az is kiderült, hogy a spermiumok számát és életképességét negatívan befolyásolja a hosszú időn át ölben tartott laptop, a fűtött kocsiülés, a ritka ejakuláció és a túl szoros nadrág viselése is. Ezekre is odafigyelhetünk, mindemellett azonban a legfontosabb: ha babát szeretnétek, akkor mindkettőtöknek érdemes egészségesebb életmódra váltani.

Kapcsolódó cikkeink: