Teherbeesés

Leszbikus pároknak és egyedülálló nőknek is lehet lombikbabájuk Franciaországban

Franciaország alsóháza elfogadta a törvényt, amely lehetővé teszi, hogy egyedülálló nők és leszbikus párok is gyermeket vállaljanak mesterséges megtermékenyítés útján.
2021. Július 06.
Leszbikus pároknak és egyedülálló nőknek is lehet lombikbabájuk Franciaországban (fotó: Getty Images)

Az alsóház két évig tartó heves viták és tüntetéseket követően szavazott a reprodukciós jogok kiterjesztéséről. Az új törvény kiterjeszti a termékenységi kezelésekhez való hozzáférést, amit eddig csak meddő heteroszexuális pároknak engedélyeztek.

Eddig sok francia nő Belgiumba és Spanyolországba utazott termékenységi kezelésre. Belgiumon és Spanyolországon kívül 10 országban engedélyezett az egyedülálló nők és a leszbikus párok gyermekvállalása mesterséges megtermékenyítéssel, ezek az országok: Dánia, Finnország, Írország, Luxemburg, Málta, Hollandia, Portugália és Svédország. Az EU-n kívül Izland és Norvégia rendelkezik hasonló jogi rendelkezésekkel.

Egy nem régiben végzett közvélemény-kutatása szerint a francia válaszadók 67%-a támogatja az új törvényt.

A francia felsőház többször elutasította a javaslatot, amihez több mint 1500 módosítást nyújtottak be, de a végső szót az alsóház mondta ki – 326 igen és 115 nem szavazattal fogadták el a törvényt -, ahol Emmanuel Macron elnök centrista pártja van többségben.

Olivier Véran egészségügyi miniszter azt mondta, reméli, hogy az első gyermekek 2021 végéig megfoganhatnak, bár a törvény módosítását késleltetheti a francia alkotmánytanácshoz benyújtott fellebbezés, amelyet jobboldali ellenzéki politikusok nyújtottak be.

A törvény minden 43 év alatti nő számára hozzáférést biztosít a különböző termékenységi kezelésekhez, nevezetesen az in vitro megtermékenyítéshez (IVF) és a mesterséges megtermékenyítéshez. Franciaországban a termékenységi eljárások ingyenesek, azt az állam finanszírozza.

Az új törvény azt is előírja, hogy a születési anyakönyvi kivonatban a szülőanyát és élettársát is meg kell nevezni a gyermek szüleiként.

(Cikk forrása: bbc.com)

Forrás: BBC-online