Teherbeesés

Lombikprogram: szigorúbb szabályozás jöhet

Szükséges a lombikbébi-szabályozás szigorítása - ezt Balog Zoltán az Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetője mondta.
2017. Augusztus 31.

A Magyar Nemzetre hivatkozva írja a HáziPatika.com, hogy Veres András győri megyéspüspök nyilatkozatával kapcsolatban Balog Zoltán azt mondta, szükség lesz a szigorításra, de a kormány továbbra is támogatja a lombikprogramot.

“Nem hagyhatjuk figyelmen kívül, hogy a gyermeket akaró párok húsz százaléka meddő. Célunk egy olyan szabályozás kialakítása, amely a lehető legtöbb párnak adja meg a gyermekvállalás lehetőségét, egyúttal a leginkább szem előtt tartja az élet védelmének alkotmányos elvét” – fogalmazott a miniszter.

A katolikus egyház legfőbb aggálya, hogy mi a sorsa azoknak az embrióknak, amelyeket nem ültetnek be. Erre ma többféle megoldás is lehetséges: az érintettek kérhetik, hogy később használhassák föl a lefagyasztott embriókat, de fel is ajánlhatják más meddő párnak vagy kutatási célra is felajánlhatják. De az embriók megsemmisítését is kérhetik, de ahogy Kaáli Géza, a Kaáli Intézet vezetője mondta, nem ez a jellemző.

Korábban egyébként volt példa tömeges pusztításra is: az Orvosi Hetilap 2006-os írása szerint ugyanis az egyik meddőségi osztályon két és fél éven át “kihajigáltak” ötszáz embriót, mert nem vették meg az embriófagyasztáshoz szükséges gépet. Az osztályon minden pácienssel aláíratták, hogy embrióikat nem fagyasztják le – írja a Magyar Nemzet.

Semjén Zsolt elmondta, hogy várják Veres András püspök javaslatát egy olyan szabályozásra, amely az egyház tanításainak is megfelel és orvosi-biológiai szempontból is működik. Semjén “horrorkategóriának” nevezte, ami a be nem ültetett embriókkal történik világszerte.

A Hír tv adta hírül, hogy a kormány szeretné, ha az életvédelmi szempontok jobban érvényesülnének a mesterséges megtermékenyítés során, a katolikus egyház bírálata nyomán.

Semjén Zsolt a magánbiznisz helyett állami felügyelet alá vonná az eljárásokat, mert ahogy fogalmazott ne lehessen kísérletezni a magzati korukat élő magyar emberekkel.

Kapcsolódó cikkeink:

A katolikus egyház szerint nem elfogadható a mesterséges megtermékenyítés

A katolikus egyház megosztott a lombikkérdésben

Ezért van szükség ennyi lombikra

Forrás: HáziPatika.com