Terhesség

A katolikus egyház szerint nem elfogadható a mesterséges megtermékenyítés

Nem csitulnak a kedélyek Veres András győri megyéspüspök nyilatkozata körül, ami az augusztus 20-ai ünnepi misén hangzott el, s amelyben a kormány lombikbébiprogramját kritizálta.
2017. Augusztus 29.

Egészen pontosan azt mondta a püspök, hogy „egy fondorlatosan megfogalmazott, a jó szándék köntösébe bújtatott törvény által, amely figyelmen kívül hagyja a krisztusi értékrendet, észrevétlenül is belopódzik a keresztény értékekre építkező társadalom önfeladásának mételye.” A püspök szerint sok esetben, amikor egy meddő pár örökbe fogad, akkor saját gyerekük fog születni, mert felszabadul egy belső gát.

A szokatlanul éles kormánykritika egyébként nem került be az MTI híradásába – írta meg a 24.hu. A püspök szerint a keresztény értékeknek nem felel meg a kormány azon intézkedése, amellyel növelte a lombikbébiprogram támogatását.

A győri megyéspüspök később úgy nyilatkozott a Magyar Nemzetnek, hogy a katolikus egyháznak nem elfogadható a mesterséges megtermékenyítés, mert nem a férfi és a nő természetes kapcsolatában fogan meg az élet, ráadásul „pluszmegfoganások” is történnek, a többi embriót pedig lefagyasztják és félreteszik, vagy elpusztítják.

A püspök azt is elmondta, hogy egyetlen lelkipásztor sem tanácsolhatja a lombikprogramot olyan családnak, amelynek nem lehet gyermeke. Több évtizedes lelkipásztori szolgálata során azt tapasztalta, hogy a gyermektelen párok miután elfogadták az örökbefogadást lehetőségként, egy-két éven belül megszületett a saját gyermekük. „Az látszik, hogy a gyermek gondozása által felszabadul egy belső gát, amely lehetővé teszi, hogy gyermekük születhessen” – magyarázta Veres.

Hogy követtek-e el bűnt azok a párok, akik részt vettek lombikprogramban Veres azt mondta, ez attól függ, hogy mennyire volt a döntés tudatos.

Kapcsolódó cikkeink:

Biztonságosak-e a lombikbébi eljárások?

Mindegy, hogyan fogant!

Mintha természetesen fogant volna

Forrás: 24.hu