Teherbeesés

Ez a kormány döntése a lombikprogram támogatásáról

Egyre több párnak vannak gondjai a termékenységgel, a várólisták több hónaposak, az ingyenes kezelés pedig több százezres gyógyszerköltséggel jár együtt. A támogatási rendszer átalakítását évek óta ígéri a kormány.
2017. Június 09.

A hvg.hu információi szerint már döntött a kormány a lombikprogram állami támogatásának kiterjesztéséről. A kezelésre váróknak jó hír, a magánintézményeknek már kevésbé.

Több hónapos – vagy akár éves – várólisták vannak és az ingyenes kezelés korántsem jelent teljes ingyenességet a kezelés egészét tekintve, hiszen több százezres gyógyszerköltséggel kell számolni az államilag támogatott lombikprogramban részt venni akaróknak. Akik egyre többen vannak: míg négy éve minden ötödik párnak voltak gondjai a termékenységgel, mára csaknem minden negyediknek.

A kormány évek óta az ígéretek szintjén kezeli a támogatási rendszer átalakítását, noha 2-3 ezerrel több gyerek születhetne évente, ha többen férnének hozzá a kezelésekhez.

Bár az Emmi egészségügy államtitkársága még múlt hét elején is azzal hárította el a hvg.hu kérdéseit, hogy “a jogszabály módosítása még folyamatban van”, azóta információik szerint végre megszületett a döntés, amely öt fontos ponton változtat az eddigieken.

1. A legfontosabb, hogy egy éven belül a duplájára – 6 ezerről 12 ezerre – emelik az államilag támogatott lombikkezelések volumenkorlátját. Eddig sokkal többen szerettek volna részt venni a programban, mint amennyi ellátást finanszírozott az OEP, önköltségen pedig nagyon sokan nem tudták bevállalni a kezelések gyógyszerekkel együtt akár milliósra rúgó díját. Emiatt hosszúak a várólisták.

2. Az állami programban részt vevők gyógyszertámogatása a jelenlegi 70 százalékról 90-re emelkedik, vagyis, míg az érintettek eddig a készítmények árának 30 százalékát fizették, a jövőben ennek csak harmadát, tíz százalékát kell fizetniük. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a mostani átlag 250-300 ezer forintos gyógyszerköltség helyett a jövőben 80-100 ezerrel lehet kalkulálni.

3. Előjegyzési naplót vezetnek be az intézményeknél, hogy látható legyen, hányan és hol várakoznak, hol van szükség még többletkapacitásra.

4. Eddig az első gyerekig lehetett részt venni az államilag támogatott programban, és fejenként 5 IVF-ciklust finanszírozott a társadalombiztosítás. Ez utóbbi nem változik, de az egygyerekes korlát megszűnik: ha valakinek egy sikeres, támogatott lombikkezelés eredményeként született már gyereke, akkor újabbra is jelentkezhet, egészen addig, amíg szeretne, illetve amíg a kora és egészségi állapota alkalmassá teszi a további gyermekvállalásra.

5. A programban részt vevő, magyar állami tulajdonban lévő intézményeknek az eszközbeszerzését is támogatja a kormány, hogy a megemelt ciklusszámot ne csak papíron vállalhassák be, hanem a gyakorlatban is. Az egészségügyi államtitkárság a hvg.hu értesülései szerint egyévnyi kifutást ad a változtatásoknak, vagyis addigra várja, hogy a mostani, hosszú várólisták megszűnjenek, és mindenki, aki szeretne, részt vehessen a támogatott lombikprogramban.

A megemelt vagyis a plusz 6000 támogatott ciklust ugyanakkor a hvg.hu úgy tudja, kizárólag állami intézmények végezhetnék el, a magyarországi lombikkezelések 60 százalékét végző Kaáli Intézet és egyéb magánintézmények nem kapnak a többletből. Bár meglévő támogatott kvótáikat egyelőre ez utóbbiak sem veszítik el, a kormány hosszú távon kiszorítaná a piacról a magánintézményeket. Ehhez nem is kel külön intézkedéseket hoznia: ha mindenki sorra kerülhet majd állami intézményben az államilag támogatott programban, miért fizetne súlyos pénzeket egy magánszolgáltatónak.

Kapcsolódó cikkeink:

A lombikbabák titkai

Lombikos vagyok – miért nem beszélhetek róla?

Forrás: HVG.hu