Teherbeesés

Megtalálhatták a Lyme-kór hatékony kezelésének módját

A legtöbb antibiotikumos kezelés hatásos, ám vannak, akik nem reagálnak a gyógyszerekre.
2024. Március 26.
kullancs
Kép: Getty Images

A Lyme-kór az esetek döntő részében hatékonyan kezelhető antibiotikummal, ám az emberek nagyjából tíz százaléka nem gyógyul meg az antibiotikum ellenére sem. Számukra jelenleg nincs megfelelő kezelés.

A Helsinki Egyetem és az MIT kutatói előálltak egy új kezelési módot. Azt találták, hogy az emberi verejtékben található egy fehérje, amely felhasználható olyan krémek készítésére, melyek hatékonyan kezelik a Lyme-kórt minden betegnél, írja az Interesting Engineering.

A szakemberek több mint 400 ezer ember genomjának adatait elemezték, mely során három releváns fehérjét találtak, amelyek összefüggésbe hozhatók a Lyme-kórral: ezek a SCGB1D2, a HLA-DQB1 és a TLR1. Az utóbbi kettőről eddig is ismert volt, hogy összefüggésbe hozható a Lyme-kórral, azonban az első meglepetésként érte a kutatókat. Ez az emberi verejtékben is megtalálható, és a gyulladások szabályozásával, illetve a különböző fertőzésekre adott immunválasszal hozható összefüggésbe.

Az elemzés során kiderült, hogy a fehérje védelmet nyújthat a Lyme-kór ellen. A kutatók úgy gondolják, a normál SCGB1D2-t tartalmazó bőrkrémek enyhülést jelenthetnek az antibiotikumokra nem reagáló Lyme-kóros betegek számára.