Kamasz

Jön a kullancsszezon, így védekezzünk

Itt a tavasz és vele a kullancsok is megjelennek.
2024. Március 05.
kullancs gyerek karján
Kép: Getty Images

Évek óta enyhék a telek, ezért szakértők szerint szinte már nem is beszélhetünk kullancsszezonról. Hagyományosan mégis a tavaszhoz kötjük, leginkább ilyenkor beszélünk a védekezés fontosságáról is, hiszen a jó idő magával hozza a kirándulást, a szabadban eltöltött időt is.

A kullancsokkal kapcsolatban számos tévhit él a köztudatban, ami tévútra viheti a védekezést is. Eleve nem beszélhetünk egységesen kullancsról, mert 700 faja van. Ennél azonban fontosabb tény, hogy a kullancsok nem potyognak ránk a fákról, mert nem ott élnek. A kullancsok a sűrű aljnövényzetet kedvelik. Tévhit az is, hogy kullanccsal csak az erőben, mezőn, kirándulás során találkozhatunk, sajnos nem így van, a kertünkben is ott élnek, sőt, a nagyvárosok parkjait is szeretik.

A kullancsok fejlődéséhez vérszívásra van szükségük, de nem ez az igazán nagy baj velük, hanem az, hogy közben fertőzéseket juttat az emberbe. Kullancs által jellemzően kétféle fertőzés fenyeget: az agyvelőgyulladás és a Lyme-kór. Előbbire van védőoltás, és szakemberek szerint érdemes is beoltatni magunkat, a Lyme-kór antibiotikummal kezelhető, amennyiben időben felismerjük.

Sokat tehetünk a megelőzésért, ha megfelelően öltözünk fel: a zoknit a nadrágra húzzuk, hosszú ujjú pólóban kirándulunk nyáron is. Minden olyan alkalom után, amikor szabadban vagyunk, nézzük át a testünket. Ha minden óvintézkedés ellenére kullancsot találunk a gyerekben vagy magunkban, akkor azonnal és szakszerűen ki kell szedni. Ehhez érdemes patikákban kapható kullancs kiszedő csipeszt vagy kanalat magunknál tartanunk. A kiszedés egyszerű: a bőrhöz minél közelebb ragadjuk meg az eszközzel a kullancsot, és húzzuk ki. A potroh összenyomása nélkül tegyük ezt meg, ám ha a feje a bőrben marad, amiatt felesleges aggódnunk, pár napon belül kilökődik magától.

A kullancs eltávolítással kapcsolatban is akadnak tévhitek. Ezek: be kell kenni krémmel, olajjal, hogy megfulladjon és magától kilökődjön, épp az ellenkezője az igaz. Tilos kenegetni, ezzel csak nagyobb bajt csinálunk. Minden olyan megoldás, ami a kullancs fulladásával, öklendezésével jár, növeli a fertőzés kockázatát. Tévhit az is, hogy a kullancsot csavargatni kell egyik vagy másik irányba és úgy kell kiszedni. Nem szabad csavargatni, határozott mozdulattal ki kell húzni.

Ha szakszerűen eltávolítottuk a kullancsot, akkor jelöljük meg vagy egyszerűen csak figyeljük a kullancscsípés helyét: ha körkörösen terjedő, kokárda alakú, vagy egybefüggő kör alakú illetve ovális bőrpírt tapasztalunk, azonnal forduljunk orvoshoz. Jellemzően a csípést követő 7-10 napban jelentkezhet a tipikus bőrtünet.