Teherbeesés

Menstruációs szabadságot adna a nőknek a spanyol kormány

A spanyol kormány új törvényjavaslata szerint havonta három nap szabadságot vehetnének ki azok a nők, akik komoly menstruációs fájdalmakkal küszködnek.
2022. Május 16.
Menstruációs szabadságot adna a nőknek a spanyol kormány (fotó: Getty Images)

“A menstruáló nők körülbelül harmada komoly fájdalomtól szenved, hasi görcsökkel, fejfájással, hasmenéssel, lázzal küzd ilyenkor” – mondta a Telegraph-nak a Spanyol Nőgyógyászok és Szülészek Társasága, amit a Mérce írt meg. “Ha valaki ilyen tünetetekkel lesz beteg, jár neki a betegszabadság. Hasonló a helyzet a menstruációval is, meg kell engedni, hogy a nők ebben a fájdalmas időszakban otthon maradhassanak” – mondta az egyenlőségért felelős spanyol miniszter, Angela Rodriguez.

Jelenleg csak néhány keleti országban létezik menstruációs szabadság, köztük Japánban, Dél-Koreában és Indonéziában, ám a társadalmi előítéletek miatt a nők gyakran nem élnek a szabadnapok lehetőségével.

A javaslatcsomag részét képezi továbbá, hogy az iskoláknak biztosítaniuk kell női-higiénia termékeket a diákok számára, valamint ezen a termékek áfamentességét is elrendeli, a nehéz helyzetben lévő nőknek pedig ingyenessé tenné a menstruációs eszközöket. A spanyol kormány emellett az abortuszhoz való hozzáférhetőséget is elősegítené, a javaslatcsomag részeként eltörölnék a szülői hozzájárulást a beavatkozás igénybevételéhez a 15 és 16 éves korúaknál. Jelenleg Spanyolországban több régióban elérhetetlen az abortusz, annak a törvénynek köszönhetően, amely lehetővé teszi, hogy az orvosok etikai okokra hivatkozva visszautasítsák a beavatkozást.

Forrás: merce.hu