Teherbeesés

PCO szindróma, inzulinrezisztencia: csak személyre szabottan kezelhető

A PCO szindróma a termékeny korú nők leggyakoribb endokrin kórképe. A kezelés módjára nincsen egységes nemzetközi ajánlás, ezért a kórképpel foglalkozó centrumok saját tapasztalataik alapján próbálnak meg protokollokat kialakítani.
2017. November 06.

Jelenleg biztosan kijelenthetjük, bár a kórkép kialakulásának elfogadott központi eleme a petefészket érő fokozott inzulin hatás, ennek létrejötte sem egységes mechanizmussal valósul meg, ennek köszönhető a kórkép heterogenitása. Dr. Rákossy Wanda belgyógyász – nefrológus, az EndoCare Endokrinológiai Központ orvosának írása.

A megjelenési formák, a kialakulás módjának változatossága ismeretében nem meglepő, hogy a kezelési mód sem lehet egyforma. Ez a kezelés gyógyszeres módszerein kívül hangsúlyozottan érvényes a kezelés életmódi elemeire.

A személyre szabottság már az optimális testsúly meghatározásánál kezdődik: ma már nem elfogadható a testtömeg index optimalizálása, hiszen ennél is fontosabb a megfelelő testösszetétel biztosítása (gondoljunk csak egy testépítőre, aki a nagy izomtömeg miatt súlyosan elhízottnak minősül a testtömegindex (BMI) alapján).

Az optimális testösszetétel beállítása személyre szabott diétát (bizony, a 160 gramm nem mindenkinek megfelelő!) igényel, melyben a szénhidrát adag mennyiségét az elérendő testzsírszázalékon kívül a fizikai aktivitás napi mennyisége is befolyásolja. A diéta elosztása is változhat a testösszetétel függvényében, illetve bizonyos esetekben pótvacsorára is szükség lehet, illetve az étkezések közti időintervallumok is rövidülhetnek. Van, hogy a tízórait és uzsonnát meg kell osztani.

Hasonló igaz a testmozgásra. Az aerob, kardió (zsírégető) mozgás sem minden esetben előnyös, alacsony izomtömeg emelésére szükség lehet más mozgásformákra, súlyzós edzésre is. Tehát a mozgás típusa és mennyiségét is egyénre kell szabni.

Ne feledkezzünk meg a kezelés lelki vonatkozásairól sem, hiszen a stressz nem csak az inzulin értékek jelentős emelkedését okozhatja, hanem más hormonális mechanizmusokkal is előidézheti a ciklus zavarát (pl. prolaktin emelkedés útján).

Fentiek alapján a PCO syndroma helyes kezelése mindenképpen csapatmunkát igényel, melyben egyenlő hangsúlyt kell, hogy kapjon a személyre szabott diéta, mozgás, pszichés vezetés és gyógyszeres kezelés, az ennek megfelelő szakembergárda irányításával: orvos, dietetikus, személyi edző, pszichológus.

Kapcsolódó cikkeink:

  • PCO szindróma: bővült a terápiás paletta
  • Minden 10. termékeny nőt érint a PCO szindróma
  • PCO – kihat az egész testre
  • Forrás: Endocare Endokrinológiai Központ