Teherbeesés

Sokan nem kérnek az állami meddőségi klinikákból, inkább külföldre mennek

Egyre többen jelentkeznek Magyarországról a csehországi és szlovákiai meddőségi klinikákra, miután itthon államosították a meddőségi centrumokat. A külföldi meddőségi klinikák készülnek a rohamra.
2021. Augusztus 26.
Sokan nem kérnek az állami meddőségi klinikákból, inkább külföldre mennek (fotó: Getty Images)

Még tavasszal szavazta meg a parlament, hogy 2022. július 1-től kizárólag az állami meddőségi klinikákon lehessen beültetést végezni. A döntést azzal indokolták, hogy hatékonyabb, ha állami kézbe veszik a meddőségi eljárásokat, mert jelentős a finanszírozási vonzata, és azt is látták, hogy vannak visszaélések. Az elfogadott törvénymódosítás szerint a magánszolgáltatóknak kártérítésért cserébe át kell adniuk az államnak ezeket az intézményeket, a náluk tárolt embriókkal és ivarsejtekkel együtt.

Sokan azonban nem kérnek az állami ellátásból, inkább külföldre mennek, különösen a cseh és szlovák meddőségi centrumok népszerűek – írja a Hvg.hu nyomán a Telex. A külföldi centrumok olyannyira készülnek a magyar rohamra, hogy a közeljövőben több magyar nyelvű munkatársat vesznek fel, magyar nyelvű információs brosúrákat gyártanak.

A Hvg.hu-nak nyilatkozó szakértő szerint a kormányzati döntés miatt félő, hogy a magyar szakemberek megszerzett tudása is elvész.

Forrás: Telex.hu