Teherbeesés

Az állam kiszorítja a piaci szereplőket a meddőségi ellátásból

Még karácsony előtt jelentette be a kormány, hogy állami tulajdonba vesz hat, országosan működő, magántulajdonban lévő meddőségi központot. A megmaradó piaci szereplők valószínűleg nem élik túl a növekvő állami nyomást.
2020. Január 07.
Az állam kiszorítja a piaci szereplőket a meddőségi ellátásból (fotó: iStock)

Semmit sem mondhatnak az átadás-átvétel részleteiről a meddőségi központoknak a vezetői, de a 444.hu-nak nyilatkozó egészségügyi szakértő szerint nem nagyon lett volna más választásuk, mint eladni az egyébként nyereségesen működő cégeiket, ugyanis ha ezt nem teszik meg, akkor nem kaptak volna állami támogatást a későbbiekben.

Hogy miért kerül állami tulajdonba a hat meddőségi központ, az kevésbé érthető – ennek próbált utánajárni a 444.hu. Ez a hat intézmény: a budapesti Kaáli intézet, a szegedi Kaáli Intézet, a budapesti Forgács Intézet, a tapolcai Pannon Reprodukciós Intézet, a budapesti Sterilitas Kft. és a budapesti Várandós Egészségügyi Szolgáltató Kft.

Egy ideje pletykaszinten keringett már a hír, hogy a kormány nagyobb szerepvállalásra készül a meddőségellátásban – mondta a 444.hu-nak Lantos Gabriella, egészségügyi szakértő, a budapesti Károly Róbert Magánkórház volt igazgatója. Lantos szerint a lépéssel nem történik más, minthogy “az állam kiszorítja a piaci szereplőket a meddőségellátásból.” Azoknak a meddőségi központoknak a megvásárlásával ugyanis, amik eddig magánkézben voltak, de jogosultak voltak állami támogatásra, bezáródni látszik egy ajtó a magánegészségügyben.

Innentől kezdve ugyanis csak úgy maradhatnak intézmények az állami szektoron kívül, hogy nem lesznek jogosultak semmilyen állami támogatásra, így várhatóan szinte az összes kliensüket elvesztik majd.

Az átadás-átvétel részleteiről egyelőre még semmit nem lehet tudni, ahogy azt sem, kit állít majd Kásler Miklós az egységes, meddőséggel kapcsolatos ellátórendszer, a Nemzeti Humán Reprodukciós Program élére. Egyelőre az sem látható, hogy honnan lesz elegendő szakorvos, ahhoz ugyanis, hogy 2022-ig megszülessen az a négyezer lombikbaba, amit a kormány a programtól vár, embriológusok, endokrinológusok és hematológusok kellenek. A három közül embriológusból van a legkevesebb (nagyjából húsz ember) az országban.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: 444.hu