Teherbeesés

Te tudod, mit jelképez a húsvéti tojás vagy a barka?

Hamarosan itt a húsvét, számtalan szimbólummal. Vajon mennyire ismerjük ezeket a jelképeket, tudjuk-e milyen jelentése van a tojásnak vagy a barkának?
2024. Március 27.
húsvét
Kép: Getty Images

A Sokszínű vidék gyűjtötte csokorba, hogy mit is jelentenek a húsvét szimbólumai.

Tojás

A tojás sok vallásban az új életet, az újjászületést és a termékenységet jelképezi. A húsvéti tojások Jézus sírból való kiemelkedését és feltámadását jelképezik, a piros szín pedig Krisztus vérét.

A húsvéti tojásdíszítés egyes források szerint a 13. századra nyúlik vissza. Ennek a szokásnak az egyik magyarázata, hogy tojást tilos volt fogyasztani a nagyböjt 40 napjában. A csirkék azonban továbbra is tojtak, ezért gyakran gyűjtötték és díszítették őket.

Nyúl

A húsvét egyik legfontosabb szimbóluma. Egyes források szerint a húsvéti nyuszi, aki húsvét reggelén meglátogatja a gyerekeket, a német protestánsok találmánya volt; az Osterhase vagy a „Húsvéti nyúl” tojást és édességet vitt a „jó gyerekeknek”, ugyanúgy, ahogy a Mikulás hoz ajándékot decemberben. Kezdetben a gyerekek fészkeket készítettek a húsvéti nyusziknak kalapból vagy dobozból; végül ezeket felváltották a ma használt kosarak.

Barka

Jézus Jeruzsálembe való bevonulásakor az emberek ruhájukat és lombos pálmaágakat terítettek elé az útra, ma ennek emlékére szentelnek barkát a templomokban. De a barka kora tavaszi virágként az újjászületés szimbóluma is. Bolyhos virágainak különleges gyógyerőt tulajdonítottak régen. Ha a családi tűzhelybe dobták, megóvta a házat a bajoktól.

További húsvéti szimbólumok, mint a sonka, a kalács és a bárány a Sok színű vidék cikkében ITT olvasható.