Teherbeesés

Új magyar vizsgálati módszer a mesterséges megtermékenyítésben

Új magyar felfedezés és egy új gyors és fájdalommentes vizsgálati módszer növelheti a mesterséges megtermékenyítés sikerességét.
2017. Április 27.

Az emberi szervezet egy olyan hálózat, ahol a sejtek megállás nélkül kommunikálnak egymással. Mégis, mit közölnek egymással a sejtek? A többi között azt, hogy ki merre van, és hogyan érzi magát. A kapcsolat lehet közvetlen jó szomszédi, vagy szívküldi, a sejtjeinknek van még csomagküldő szolgálata is – magyarázza Pállinger Éva, a Semmelweis Egyetem immunológusa a hvg-hu-nak.

Pállinger és kollégái nemrég megfejtették az embrió sejtjeinek üzenetét: azt tuják kiolvasni, hogy melyikük a legéletképesebb, vagyis a mesterséges megtermékenyítés során végül melyik embriót lesz érdemes beültetni.

„Ilyenkor az anyai és az apai sejtekből létrejött embriót öt nap múlva helyezik a méhbe. A klinikai gyakorlatban a beültetésre kerülő embriók kiválasztása morfológiai szempontok alapján történik, vagyis a beültetés előtt mikroszkóp alatt megvizsgálják őket, nagyrészt azt nézik, hogy élnek-e, megfelelő-e az alakjuk, megfelelően osztódnak-e.

A klinikusok ekkor természetesen nem nyúlnak az embriókhoz, nem manipulálják őket, nem is manipulálhatják. A kollégáimmal mi sem közvetlenül az embriókkal végeztünk kísérleteket, hanem a közeget, azt a sejttenyésztő folyadékot használtuk fel, amiben a sejtek nőnek. És ekkor találtunk valamit” – mondta a hvg.hu-nak a kutató.

Amit találtak, az maga a kommunikációs csomag, amik szénhidrátokból, fehérjékből, zsírokból és nukleinsavakból álló hólyagocskák, melyek képesek a többi sejtnek üzenetet küldeni. A kutatók eredményei bebizonyították, hogy az embriók sejtjei használják ezt a fajta csomagküldő szolgálatot. A sikeresen beágyazódó embriók tenyésztőfolyadékában lényegesen kevesebb volt a nukleinsavat tartalmazó kommunikációs csomag, mint a beágyazódni képtelen embriókéban. Így tehát meg tudják mondani, hogy melyik embriót érdemes beültetni.

A Nature Scientific Reports folyóiratban idén januárban publikált kutatási eredmény nem csupán reményt adhat a meddő pároknak, de csökkentheti az ikerterhességet is, amely szülészeti kockázattal jár. A jelenlegi protokoll szerint ugyanis nem egy, hanem mindig több embriót ültetnek be, ami azt eredményezheti, hogy ikerterhesség jön létre. Ez pedig a koraszülések leggyakoribb oka. „Érdemesebb lenne inkább azt az embriót beültetni, amelyik a legjobb beágyazódási képességgel rendelkezik” –idézi a hvg.hu az immunológust. A kutatók által kidolgozott módszer azért is jelentős, mert megnöveli a beágyazódni képes embrió felismerésének esélyét.

A legnagyszerűbb pedig az, hogy a vizsgálat gyors, könnyen elvégezhető, és már Budapesten és Pécsett is bevezetés alatt áll.

Bármilyen hihetetlenül is hangzik, különösebben a bürokrácia sem áll a legjobb embriók útjába, a zöld lámpát ezúttal a Szülészeti- és Nőgyógyászati szakmai kollégium adhatja meg: ha ők jóváhagyják, bevezethetik a módszert olvashatjuk a hvg.hu-n.

A teljes cikk itt érhető el.

Kapcsolódó cikkeink:

Babák a lombikból – az IVF rövid története

Nem jön a baba? Az inszemináció átsegít az akadályokon

Forrás: hvg.hu/babaszoba.hu