17. hét

A terhesség hányadik hetében jársz?

  •  első trimeszter
  •  második trimeszter
  •  harmadik trimeszter

17 hetes terhesség

Igaz, a második harmad tüneteinek kellemetlen volta meg sem közelíti az első három hónap nyűgét – ha a szerencsés kivételhez tartozol, fogalmad sincs, miről van szó -, de ez az időszak sem teljesen felhőtlen.

Sok terhes nőt érint az orrvérzés, amely egyrészt a hormonoknak, másrészt a szervezet megnövekedett vérmennyiségének köszönhető. Az igen gyakori C-vitamin hiányos állapot is vezethet orrvérzéshez, ez extra adag zöldség és gyümölcs fogyasztásával orvosolható. A testnedvek – mint az orrváladék vagy a hüvelyváladék – is bővebben termelődnek. Az orrdugulás különösen a hajnali és a reggeli órákban okoz bosszúságot. Ez az állapot a terhesség végéig fennmarad.

A 17. héten újabb vérvételre és vizeletvizsgálatra kell jelentkezned. Vizsgálják majd a HBsAg-t, elvégzik a vércsoport antitestszűrést, s a vizeletben többek között nézik a fehérjét, esetleges gennyt, acetont is.

17 hetes magzat

A magzat rohamos növekedésnek indul: a 17. héten nagysága megegyezik a méhlepényével! Megkezdődik a bőr alatti zsírszövet kialakulása, amely mind a baba hőtermelésében, mind az anyagcseréjében jelentős szerepet játszik majd a születés után. A terhesség végére a zsír az újszülött teljes testtömegének 2-6%-át teszi ki.

A magzatvíz nemcsak a tüdőbe áramlik, de a baba le is nyeli. A vastagbélben gyülemleni kezd a mekónium (más néven magzatszurok), az emésztett magzatvíz végterméke. Ekkor már a kiválasztás is működik: a baba a magzatvízbe üríti a vizeletét. A reflexek szemmel láthatóan működnek: a kicsi szopja az ujját, nyel és pislog, sőt, ultrahangos vizsgálaton már az is kivehető, ha csuklik.

17 hetes magzat terhesség

Jó tudnod

C-vitamin nemcsak az orrvérzés ellen nyújt segítséget, de hozzájárul a bőr, a csontok és az ízületek egészségéhez is. Segíti a vas felszívódását, és ellenállóbbá teszi a szervezetet a fertőzésekkel szemben. Fontos szerepe, hogy segíti a test regenerálódását stressz után.

A legtöbb C-vitamin a citrusfélékben található, bár érdekes tény, hogy például a kiviben tízszer annyi van, mint a citromban. C-vitaminban gazdag a fekete ribizli és a csipkebogyó, illetve a zöldpaprika, a brokkoli, a burgonya és a káposzta.

Szerző: Dr. Szemerédy Viktória