Terhesség

30 év börtönre ítélték, mert elvetélt

A 22 éves lány 33 hónapot töltött börtönben, most a bíróság elismerte, hogy nem szándékosan vetélt el, ezért felmentették.
2019. Augusztus 22.
30 év börtönre ítélték mert elvetélt, most felmentették (fotó: Oscar Rivera / AFP)

Ítéletet hirdetett a bíróság El Salvadorban annak a 22 éves lánynak az ügyében, akit korábban 30 év börtönre ítéltek, mert elvetélt. Most a bíróság elismerte, hogy Evelyn Beatriz Hernandez nem szándékosan vetélt el, ezért felmentették – írja a 24.hu.

A lány 18 éves volt, amikor egy banda tagjai megerőszakolták. Az erőszakot nem jelentette, mert megfenyegették családját. Nem tudta, hogy terhes, 32 hetesen hasi fájdalmai lettek, elájult. Anyja találta véresen, és azonnal kórházba vitte. Az orvosok mondták el neki, hogy amíg nem volt eszméleténél, megszületett a gyereke, és a csecsemőt holtan találták.

Annak ellenére, hogy a vizsgálatok kimutatták, a baba természetes halált halt a méhben vagy a szülés közben, már a kórházban letartóztatták a lányt. Először abortusz volt a vád, de hamarosan megváltoztatták csecsemőgyilkosságra. 2016-ban harminc év börtönre ítélték.

Az ügyészek szerint Evelyn nem járt vizsgálatokra és nem törődött a magzat egészségével. A lány és anyja viszont azt nyilatkozták, hogy nem is tudtak a terhességről.

Ha tudtam volna, hogy terhes vagyok, örömmel vártam volna a szülést – mondta a lány korábban, a BBC szerint.

2019 februárjában az El Salvador-i legfelsőbb bíróság az eset újratárgyalását rendelte el, Evelyn védőügyvédei felmentést kértek: “Nem történt bűncselekmény” – jelentette ki Bertha María Deleón, az egyik ügyvéd. Az ügyészek viszont az ítélet szigorítását, negyven év börtönbüntetést akartak.

A tervem az, hogy folytathassam tanulmányaimat és haladjak a céljaim felé. Boldog vagyok – mondta a 22 éves Evelyn Beatriz Hernandez a bíróságon, miután 33 hónap börtön után felmentették.

El Salvadorban az abortuszra vonatkozó törvények rendkívül szigorúak: 1998 óta itt akkor is tilos a terhességmegszakítás, ha az nemi erőszak vagy vérfertőzés eredménye, vagy ha az anya vagy a magzat élete veszélyben van. Latin-Amerikában több országban is hasonlóan szigorúak a szabályok. El Salvadorban abortusz miatt nyolc év börtönt is kaphat a nő, de ha a vádat csecsemőgyilkosságra változtatják, a büntetés akár 30 év is lehet.

Az emberjogi szervezetek szerint legalább 16 nő van jelenleg börtönben azzal a váddal, hogy megölte csecsemőjét vagy abortuszt próbált végrehajtatni. Az aktivistáknak köszönhetően az utóbbi évtizedben 30 nőt mentettek fel bizonyítékok hiánya miatt.

Evelyn esete az első az új elnök, Nayib Bukele júniusi hatalomra kerülése óta. A politikus ellenzi az abortuszt, de korábban úgy nyilatkozott, hogy “Ha egy szegény nő elvetél a terhesség alatt, automatikusan abortusszal gyanúsítják. Ez társadalmi igazságtalanság.” Azt ígérte, hogy figyelmet fordít az emberi jogokra, a nőjogi aktivisták pedig abban reménykednek, hogy elnöksége alatt pozitív változás jelenik meg a terhességmegszakításra vonatkozó törvényekkel kapcsolatban.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: 24.hu