Terhesség

Több száz nő ismerte el, hogy vétett az abortusztilalom ellen

Több száz marokkói nő ismerte el kiáltványban, hogy vétett az ország szigorú abortusztilalma ellen.
2019. Szeptember 24.

A marokkói sajtóban hétfőn megjelent dokumentumban – amely az ország “igazságtalan és maradi” törvényei ellen irányul – 490 nő számolt be arról, hogy terhesség művi megszakításának vetette alá magát vagy közreműködött ilyen beavatkozásban. Az aláírók egyben elismerték azt is, hogy a házasságon kívüli nemi életet folytattak.

“A hazugságok és társadalmi képmutatás kultúrája erőszakot, önkényt és intoleranciát szül” – olvasható a dokumentumban, amelynek társszerzője Ledla Slimani francia-marokkói írónő. A törvények politikai és személyes bosszú eszközeivé váltak – fogalmaztak tovább a kiáltványban.

Szonia Terrab filmrendező, aki szintén közreműködött az irat összeállításában, az AFP francia hírügynökségnek elmondta, hogy a kiáltvány aláírói nők a társadalom minden szegletéből: tanárnők, banki alkalmazottak, háziasszonyok, diákok, művészek és értelmiségiek.

A szokatlan kezdeményezés kiváltó oka Hadzsar Raisszúni marokkói újságírónő pere, akit azért állítottak bíróság elé, mert házasságon kívüli szexuális kapcsolata volt, és terhességét az ország törvényeibe ütköző módon szakította meg.

A marokkói törvények büntetik a házasságon kívüli nemi életet, csakúgy mint az abortuszt, amelyet csak az anya életének veszélyeztetése esetén szabad elvégezni.

Marokkóban szakértők becslései szerint naponta 600-800 illegális abortuszt végeznek el. Tavaly 73 nőt ítéltek el tiltott abortusz elvégzése miatt, s ezreket büntettek meg házasságon kívüli szexuális kapcsolatok miatt. További 170 ember a homoszexualitása miatt került bíróság elé.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI