Terhesség

Több száz nő ismerte el, hogy vétett az abortusztilalom ellen

Több száz marokkói nő ismerte el kiáltványban, hogy vétett az ország szigorú abortusztilalma ellen.
2019. Szeptember 24.
Több száz nő ismerte el, hogy vétett az abortusztilalom ellen (fotó: iStock)

A marokkói sajtóban hétfőn megjelent dokumentumban – amely az ország “igazságtalan és maradi” törvényei ellen irányul – 490 nő számolt be arról, hogy terhesség művi megszakításának vetette alá magát vagy közreműködött ilyen beavatkozásban. Az aláírók egyben elismerték azt is, hogy a házasságon kívüli nemi életet folytattak.

“A hazugságok és társadalmi képmutatás kultúrája erőszakot, önkényt és intoleranciát szül” – olvasható a dokumentumban, amelynek társszerzője Ledla Slimani francia-marokkói írónő. A törvények politikai és személyes bosszú eszközeivé váltak – fogalmaztak tovább a kiáltványban.

Szonia Terrab filmrendező, aki szintén közreműködött az irat összeállításában, az AFP francia hírügynökségnek elmondta, hogy a kiáltvány aláírói nők a társadalom minden szegletéből: tanárnők, banki alkalmazottak, háziasszonyok, diákok, művészek és értelmiségiek.

A szokatlan kezdeményezés kiváltó oka Hadzsar Raisszúni marokkói újságírónő pere, akit azért állítottak bíróság elé, mert házasságon kívüli szexuális kapcsolata volt, és terhességét az ország törvényeibe ütköző módon szakította meg.

A marokkói törvények büntetik a házasságon kívüli nemi életet, csakúgy mint az abortuszt, amelyet csak az anya életének veszélyeztetése esetén szabad elvégezni.

Marokkóban szakértők becslései szerint naponta 600-800 illegális abortuszt végeznek el. Tavaly 73 nőt ítéltek el tiltott abortusz elvégzése miatt, s ezreket büntettek meg házasságon kívüli szexuális kapcsolatok miatt. További 170 ember a homoszexualitása miatt került bíróság elé.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI