Terhesség

5 dolog. amit titokban minden kismama kipróbál

Igaz a mondás, hogy minden várandósság más és más, egy azonban fix: ezt az 5 dolgot legalább egyszer minden kismama kipróbálja titokban!
2022. Április 15.
Te hányat pipálhatsz ki a listából? (Fotó: Getty Images)

Mindegy, hogy az első, második, harmadik vagy sokadik babádat várod, a kísértés, hogy megtedd ezeket a dolgokat, mindig jelen van. Sőt, ha már korábbról tudod, hogy némelyik egészen kivételes örömmel tölt el, nem is kell olyan sokat várni, hogy titokban mindegyiket megvalósítsd. Pironkodásra semmi ok, nem te vagy az első, aki enged az alábbi csábításoknak a várandósság alatt!

1) Titokban enni

Furcsa, de igaz, hogy még ízletesebb egy-egy étel, ha úgy veheted magadhoz, hogy senki nem csíp fülön. Különösen igaz ez a babavárás alatt jelentkező éhség esetén, aminek csillapítása amúgy is nagyon jól esik, ha pedig ezt a legnagyobb titokban csipegetve (vagy épp habzsolva?) teszed, az öröm is meghatványozódik valamilyen megmagyarázhatatlan ok miatt!

2) Kihagyni a szőrtelenítést

Semmi arcpirító nincs abban, ha – főleg a második trimeszter után, amikor a pocakod már meglehetősen akadályozhat a szabad mozgásban – a kényelmet választod az esztétikum helyett, és a terhesség alatti szőrtelenítést ameddig csak lehet, húzod-halasztod. Hiába ügyeltél várandósság előtt arra, hogy egyetlen kósza szőrszál se legyen a testeden, babával a pocakban teljesen érthető, ha kevésbé rendszeresen szőrtelenítesz!

3) Profi netes keresővé válni

Hiába tudod, hogy a babavárás nem betegség, hanem egy állapot, ebben a kilenc hónapban mégis sokkal többször találkozol orvosokkal, védőnőkkel, szülésznőkkel, asszisztensekkel és a sort még folytathatnánk. Ezeken a találkozókon egymást érik a latin kifejezések, a különféle mérési adatok és vizsgálati lapok, az újonnan szerzett információk értelmezése pedig érthetően fúrja az oldalad. Nem véletlen, hogy a kismamák világbajnok “orvosi szakkifejezések keresőjévé” válnak, mire eljön a szülés ideje!

4) Beszélgetni a babaholmikkal

A fenti pontokra is írhattuk volna, hogy nagy valószínűséggel csak a kismamák értik és bólogatnak szorgosan, de ha netán tévedtünk, itt biztos a telitalálat: egyetlen anyuka sem tudja megállni, hogy ne simogassa meg a babaholmikat, miközben azokat rendezgeti a kicsi érkezésére készülve. Te is tovább mentél ennél? Beszélgettél a babádra váró ruhákkal, játékokkal? Aggodalomra semmi ok, ez teljesen normális, akár magadban tetted, akár hangosan mondtad ki a szavakat!

5) Naponta ellenőrizni a pocak növekedését

A kezdeti időszakban minden anyuka alig várja, hogy elkezdjen gömbölyödni a pocakja, és azt sem bánja, ha ez csak a ruha alatt látszik: a lényeg, hogy tudja, szemmel láthatóan gyarapodik a babája! Eljöhet az a pont is a terhesség során – leginkább a végéhez közeledve – amikor viszont félve nézed nap mint nap, milyen ütemben nő a hasad. Akár ezért, akár azért, semmi kétség, hogy a várandós nők napi rendszerességgel (sőt, van aki naponta többször is) ellenőrzik a hasuk méretét: ki szemmértékkel, ki mérőszalaggal!