Terhesség

A 25 éves anya már terhes volt, mikor a második baba megfogant

A kaliforniai Odalis Martinez két lánya öt nap különbséggel fogant meg.
2022. Február 28.
Teherbe esett, amikor már terhes volt (fotó: Getty Images)

A babák nagyon hasonlítanak egymásra, mintha ikrek lennének. A jelenség, amikor egy terhesség alatt egy petesejt megtermékenyül a szuperfetáció.

Néhány hónappal egy veszteség után Odalis és Antonio Martinez boldogok voltak, amikor megtudták, hogy kisbabát várnak. Az első terhességi ultrahang vizsgálat azonban megállapította, hogy nem egy, hanem két babát vár az anya. A babák 5 nap különbséggel fogantak meg. A hihetetlenül ritka jelenséget szuperfetációnak nevezik, amikor egy második, új terhesség következik be az első terhesség alatt – napokkal vagy hetekkel az első megtermékenyülés után következhet be.

Az anya elmondta, hogy csodának érezte, hogy lányai, Lilo és Imelda Martinez-Atoyac megérkeztek, de bevallotta, hogy a két baba annyira hasonlít egymásra, hogy ő és Antonio összetévesztették őket.

Odalis azt is elárulta: inkább azt meséli az embereknek, hogy ikrek, minthogy elmagyarázza az igazságot. A korábbi vetélés miatt a pár nagyon aggódott, amikor az első terhességi ultrahang vizsgálatra kellett menniük. A férj, Antonio a járvány miatt nem mehetett be a vizsgálatra. “Annyira féltem, hogy azt fogják mondani, hogy nincs szívverés” – mesélte az anya. “Bejött az orvos, én pedig próbáltam lelkileg felkészülni mindenre, és amikor megtalálta az első babát és a szívhangot, akkor sírtam a boldogságtól. Aztán elkezdett ide-oda járkálni, én pedig azon tűnődtem, hogy miért – az agyamban a legrosszabb forgatókönyv szerepelt. Ekkor mondta el nekem az orvos, hogy talált egy másik babát, akinek szintén volt szívhangja. Csak sírtam a boldogságtól. Úgy éreztem, mintha az első baba, akit elvesztettünk, ott lenne velem a szobában, és azt mondaná, hogy minden rendben lesz.”

A fogantatás pontos időpontja meghatározható a magzat méretéből. Így tudta megmondani a szakember, hogy a babák nem egy időben fogantak meg.

Odalis így nyilatkozott: “Úgy érzem, mintha valamiféle csoda lenne, hogy megéltem ezt a kettős terhességet. Az első élményünk miatt minden, ami a terhesség alatt történt, sokkal különlegesebbnek és varázslatosabbnak tűnt. Amikor megszülettek és a kezemben tartottam őket, és tudtam, hogy jól vannak, az valami leírhatatlan érzés volt.”

Mi az a szuperfetáció?

A szuperfetáció az a ritka jelenség, amikor egy nő úgy esik teherbe, hogy már babát vár. Rendkívül ritkán fordul elő. A terhesség alatti hormonális változások általában három kulcsfontosságú folyamatot blokkolnak, amelyek az újbóli teherbeeséshez szükségesek: az ovulációt, a megtermékenyítést és a beágyazódást. A szuperfetációt nehéz diagnosztizálni, mivel két magzat jelenléténél rendszerint ikerterhességre gondolnak. A szuperfetáció fő jellemzője, hogy a két magzat eltérő ütemben növekszik.A szuperfetáció növelheti a komplikációk kockázatát a fiatalabb baba számára, mivel nagyobb az esélye annak, hogy idő előtt születnek a magzatok. A szuperfetációval született babákat gyakran ikreknek tekintik, hisz általában ugyanazon a napon születnek.(Cikk forrása: dailymail.co.uk)