Terhesség

Terhesen is teherbe lehet esni?

Időről időre olvashatunk olyan anyákról, akiknél egy-két héten belül kétszer is megtermékenyült egy-egy petesejt, vagyis, tulajdonképpen úgy estek teherbe, hogy már terhesek voltak. Tényleg lehetséges ilyesmi?
2019. Február 24.
Különleges terhesség?

Néhány éve rengeteg hír jelent meg egy amerikai nőről, akinél az orvosa azt állapította meg, hogy ikrei két és fél hétnyi különbséggel fogantak – vagyis, már terhes volt, amikor újra teherbe esett. Julia Grovenburg orvosa úgy nyilatkozott, hogy az úgynevezett szuperfetáció rendkívül ritka, de lehetséges esemény, és valószínűleg ebben az esetben is erről van szó, az ikrek növekedésében ugyanis egyértelmű különbség figyelhető meg.

A szuperfetáció tulajdonképpen azt jelenti, hogy valakinek újra peteérése van azután, hogy teherbe esik, vagyis egy petesejt már megtermékenyült a szervezetében. Általában azonban a terhességgel összefüggő hormonális változások nem teszik ezt lehetővé. A szakemberek szerint nem lehetetlen, hogy terhesen újra teherbe essen valaki, de ennek a valószínűsége rendkívül kicsi. Mesterséges megtermékenyítés esetén történt már ilyen, de eddig alig egyetlen olyan spontán esetről tudunk, ahol bizonyítottan ilyen szuperfetációról van szó, a többinél sajnos nem lehet ezt pontosan megállapítani.

“Időnként találkozunk olyan esettel, amikor az ikermagzatok fejlődése között viszonylag nagy a különbség, ám erre általában az a magyarázat, hogy az egyik iker egyszerűen lassabban fejlődik, vagy valamilyen kromoszómarendellenesség miatt kisebb, mint a testvére” – mondja dr. Jeffrey Kuller szülész-nőgyógyász professzor, aki szerint egy esetleges szuperfetáció még annak a kérdését is felvetné, hogyan döntik el, hogy mikor szülessenek meg a kisbabák. “Ha néhány hét eltérés van a fogantatás között, akkor amikor az egyik magzat már érett, a másik még koraszülöttnek számíthat. Az orvosok számára rendkívül nehéz feladat lenne egy ilyen terhesség, illetve szülés végigkísérése.”

(Cikk forrása: webmd.com)

Ez is érdekelhet: