Terhesség

A hideg vagy a meleg is okozhat koraszülést

Az extrémnek számító hőmérséklet a terhesség során bizonyos esetekben hátráltathatja a méhlepény fejlődését, és akár koraszülést okozhat.
2016. Szeptember 12.

Ha az anya a terhesség első hét hetében rendkívüli hőségben vagy éppen extrém hűvös területen él, jó eséllyel a vártnál korábban születik meg a baba. Emellett azok a nők, akik a várandósság során folyamatosan extrém hőmérsékletnek voltak kitéve, szintén a kiírt időpont előtt szülnek. Mindez azt mutatja, hogy a drasztikus hőmérsékletváltozások hatással vannak a placenta fejlődésére, illetve megváltoztatják a a méh véráramlását, márpedig ezek közül mindegyik koraszüléshez is vezethet.

„Minden jel arra mutat, hogy vigyázni kell arra, hogy a terhes nők ne legyenek extrém hőmérsékletnek kitéve, hiszen a túl meleg és a túl hideg egyaránt koraszülést okozhat” – foglalja össze a lényeget a kutatást vezető Dr. Pauline Mendola, az amerikai Eunice Kennedy Shriver National Institute of Child Health and Human Development nevű központ munkatársa. Következtetéseiket 223 ezernél is több szülés adatainak áttanulmányozása alapján vonták le. A tanulmány az Environmental Health Perspectives c. folyóiratban olvasható.

A terhesség időtartama ideális esetben 40 hét, koraszülésről a 37. hét előtt bekövetkező születések esetében beszélhetünk. Ilyen esetekben nagyobb a kockázata a csecsemőkori halálozásnak, az asztmának, a tüdőproblémáknak és az életre szóló fogyatékosságnak.

Forrás: Medipress