Terhesség

A hormonális fogamzásgátlók növelik a depresszió kockázatát

Egy friss kutatás szerint a hormonális fogamzásgátlók, például a tabletták és az implantátumok, növelik a depresszió előfordulásának esélyét a nők és a tini lányok körében.
2016. Október 05.

A JAMA Psychiatry című lapban közzétett kutatás során dr. Oevind Lidegaard, a Koppenhága Egyetem szakembere és munkatársai számos korábbi tanulmányt néztek át, melyek közül több is arról számolt be, hogy a depresszió kialakulásában szerepet játszhat az ösztrogén, illetve a progeszteron szintjének megváltozása, azzal azonban egyik tanulmányban sem foglalkoztak, hogy vajon a hormonális fogamzásgátlóknak is van-e ilyen hatása.

Dr. Lidegaard és kollégái több mint egymillió 15 és 34 év közötti dán nő adatait nézték át különös tekintettel arra, hogy éltek-e bármilyen hormonális fogamzásgátlószerrel, illetve, hogy fordult-e elő náluk már depresszió, és szedtek-e már antidepresszánst. A kutatás időtartama alatt az alanyok 55,5 százaléka használt valamilyen hormonális fogamzásgátlót, 23 077 személynél diagnosztizáltak első alkalommal depressziót és 133 178 esetben írtak fel első alkalommal antidepresszánst. Összességében az derült ki, hogy azok körében, akik használtak hormonális fogamzásgátlást, nagyobb volt a depresszió előfordulásának és az antidepresszánsok szedésének aránya, mint azoknál, akik nem.

A legnagyobb kockázati csoportba a 15-19 évesek tartoztak, náluk a hormonális fogamzásgátlók 1,8-2,2-szeresére növelték annak esélyét, hogy antidepresszánst kelljen felírni nekik, aminek az lehet az oka, hogy ez a korosztály érzékenyebben reagál a hormonváltozásokra, illetve a depresszióra is fogékonyabb.

Dr. Lidegaard összességében nem tartotta meglepőnek az eredményeket, mivel az ösztrogén általában javítja, míg a progeszteron rontja a kedélyeket, és mivel a fogamzásgátlókban jellemzően utóbbiból van több, érthető, hogy inkább a depresszió kialakulását segítik elő. A szakemberek ezzel együtt nem javasolják, hogy termékeny korukban a nők elhagyják a hormonális fogamzásgátlók használatát, az viszont fontos, hogy tisztában legyenek azzal, mindez milyen kockázatokkal járhat.

Forrás: Medipress