Terhesség

A magyarok 35 százaléka vesztette el a munkáját a járvány miatt

A járvány nagyon sok embernek részleges vagy teljes bevételkiesést hozott. Sokuknál a rendes étel napi szintű előteremtése is nagy nehézséget okozott.
2020. Július 15.
Rengetegen elvesztették az állásukat a járvány alatt

Az Európai Parlament által, online módszerrel végzett felmérés szerint a magyarok 43 százaléka vallotta azt, hogy kevesebb pénz jött be a kasszába a koronavírus-járvány ideje alatt, és 35 százalékuk nyilatkozta, hogy el is vesztette részben vagy teljesen a munkáját. Ezek a számok az európai átlaghoz képest némileg magasabbak – a szűkösebb anyagi keretet bevallók aránya 28 százalék, az állásvesztőké 21 százalék volt átlagosan az Európai Unió országaiban – írja az Index. Hasonló százalékos adatok a spanyoloknál, görögöknél, bolgároknál jöttek ki. A legkevésbé a luxemburgiak, a finnek és a dánok sínylették meg eddig a koronavírus-járványt.

A magyarok ötödének a rendes ételhez jutás, 22 százalékának a hiteltörlesztés is gondot jelentett – derült ki az online közvélemény-kutatásból.

Megoszlanak a vélemények, hogy elégséges volt-e az uniós válságkezelés és a koronavírus-járványra fordított pénzügyi keret. A felmérés szerint a magyarok elégedettebbek az uniós átlaghoz képest az EU-s válságkezeléssel és az erre fordított kerettel.

Az uniós állás- és kormányfők pénteken ülnek asztalhoz, hogy döntést hozzanak a 2021-27-es költségvetésről és a gazdasági helyreállítást segítő alapról. Egyelőre megoszlanak a vélemények, hogy az EU hogy és milyen mértékben járuljon hozzá a gazdasági válság kezeléséhez.