Terhesség

A magzat lassabb növekedésének okai

Minden várandós nő egészséges, életerős kisbabára vágyik. Időnként azonban előfordulhat, hogy a magzat nem úgy növekszik, fejlődik, ahogyan kellene. Milyen okok állhatnak ennek hátterében? Megelőzhető a magzat növekedésének lassulása?
2018. Február 23.

A terhesség során a magzat folyamatosan növekszik és fejlődik, azonban előfordulhat, hogy a növekedése lelassul vagy akár teljesen meg is állhat. A méhen belüli növekedés-visszamaradás (méhen belüli növekedési retardáció – IUGR) azt jelenti, hogy a magzat legalább 10 százalékkal kisebb, mint az azonos terhességi korú magzati átlag.

Az IUGR lehet elsődleges és másodlagos. Az elsődleges, vagyis szimmetrikus növekedési retardáció esetén a magzat kisebb, mint a normális, de arányos; a másodlagos, aszimmetrikus növekedési retardáció normális, átlagos méretű koponyával és aggyal jár együtt, de a magzat teste elmarad a növekedésben, vagyis aránytalanság lép fel.

Mi okozhatja a növekedés visszamaradását?

A növekedési retardációnak számos oka lehet. Mivel a magzat táplálása, egészséges fejlődésének biztosítása tulajdonképpen háromirányú folyamat, melyben az anya, a magzat és a méhlepény is szerepet játszik, ha valamelyik működésében hiba lép fel, az jelentős mértékben befolyásolhatja a magzat súlyát.

Az anyai eredetű okok közé tartozik például a vérszegénység, az alultápláltság, a dohányzás és az alkoholfogyasztás, a cukorbetegség (a terhességi cukorbetegség és a terhesség előtt már meglévő diabétesz egyaránt), a krónikus tüdő-, szív- vagy vesebetegség, valamint a lisztérzékenység. Természetesen az anya terhesség előtti állapota, testsúlya is befolyásolhatja a magzat növekedésének ütemét. A magzati okok között találhatjuk a különböző genetikai vagy kromoszóma-rendellenességeket.

Megnövelheti a méhen belüli növekedési retardáció rizikóját a preeklampszia, vagyis a terhességgel összefüggő magas vérnyomás, melynek következményeként a méhlepény vérellátása romlik. Fertőzések (pl. a toxoplazmózis) is okozhatnak fejlődési lassulást, de a túlságosan kevés magzatvíznek, a méhlepény működési zavarainak vagy éppen a köldökzsinór-rendellenességeknek is lehet a következménye a normálistól elmaradó súly.

Az IUGR az ikerterhességek mintegy 25-30 százalékát érinti.

Milyen veszélyei lehetnek a növekedési retardációnak?

Az átlagtól elmaradó méretű, lelassult fejlődésű magzatok esetében sokkal nagyobb a különböző egészségügyi problémák veszélye. Ez ugyanis nemcsak azt jelenti, hogy az újszülött kis súlyú, de azzal is együtt járhat, hogy nehezebben tud levegőt venni vagy szopni, kevésbé tud megküzdeni az esetleges fertőzésekkel, de jellemző lehet az abnormálisan magas vörösvérsejt-szám, az abnormálisan alacsony vércukorszint, vagy éppen a neurológiai problémák is.

Hogyan deríthető ki, hogy megfelelően növekszik-e a magzat?

A rendszeres orvosi vizsgálatok során ultrahanggal, flowmetriával, NST-vel folyamatosan ellenőrizhetik, követhetik a magzat fejlődési ütemét. A kapott vizsgálati eredményeket az átlaggal összehasonlítva a szakemberek időben észrevehetik, megállapíthatják, ha a babával nincs minden rendben.

Hogyan kezelhető az IUGR?

A probléma kezelése függ természetesen annak kiváltó okától, illetve a súlyosságától is. Nem elég ugyanis csak azt megállapítani, hogy a magzat növekedése elmarad a kívánatos ütemtől, azt is ki kell deríteni, hogy miért történik ez!

A legkevésbé súlyos esetben általában csak gyakoribb vizsgálatokra kell számítani, míg komolyabb probléma esetén gyógyszeres kezelésre, kórházi bennfekvésre is szükség lehet. Emellett fontos természetesen, hogy az anya életmódja minél egészségesebb, nyugodtabb legyen (például a dohányzást, alkoholfogyasztást azonnal abba kell hagyni, ha eddig még nem tette meg).

Koraszülött lesz a lelassult növekedésű magzat?

Ezt sajnos nem lehet előre megmondani, a szakemberek a vizsgálatok eredményeinek ismeretében dönthetnek a szülés megindításáról. A legenyhébb esetekben általában sikerül “kihúzni? a kiírt szülési időpontig, de ha a magzat állapota indokolja, akkor a szülést a 32.-34. héten megindíthatják. Ilyenkor császármetszésre van szükség, mert a hüvelyi szülés sajnos túlságosan is stresszes, veszélyes lehet.

Megelőzhető a méhen belüli fejlődési retardáció?

A megfelelő életmóddal általában csökkenteni lehet a rizikót. Táplálkozzunk megfelelően és változatosan, együnk vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag ételeket. Haladéktalanul hagyjuk abba a dohányzást, ne igyunk alkoholt és csökkentsük a koffeintartalmú italok mennyiségét is. Igyekezzünk minél többet pihenni, rendszeresen mozogni, és kerülni a stresszt! Nagyon fontos emellett a nőgyógyásszal, védőnővel való együttműködés, a vizsgálatokon való részvétel.

(via)

Ezt is érdemes elolvasni: