Terhesség

Egy új teszt képes lehet felmérni a preeklampszia kockázatát már az első trimeszterben

Bár a teszt egyelőre nem diagnosztikai eszköz, segíthet kideríteni, hogy van-e fokozott kockázata a preeklampszia kialakulásának.
2024. Május 25.
kismama vérvételen
Kép: Getty Images

A preeklampszia a terhességek 2-8%-át érintő állapot. Jellemző tünetei a magas vérnyomás és fehérje jelenléte a vizeletben. Az állapot általában a terhesség 20. hete után alakul ki. Bár a preeklampszia általában kezelhető, HELLP-szindróma alakulhat ki belőle. A preeklampszia időnként életveszélyes lehet, mind az anya, mind a csecsemő számára.

Van azonban némi remény a korai szűrésre: egy új vérvizsgálat formájában, amely a terhesség korai heteiben, a tünetek megjelenése előtt képes felmérni a preeklampszia kockázatát.

„Ezt a tesztet úgy tervezték, hogy segítsen azonosítani azokat a kismamákat, akiknél a 34. terhességi hét előtt fokozott a preeklampszia kialakulásának kockázata” – mondta a Parents.com-nak Dr. April Bleich, a TCU Burnett School of Medicine szülészeti és nőgyógyászati tanszékének vezetője. „Már a terhesség korai szakaszában, a 11-14. héttől elvégezhető a vérvizsgálat.”

Ez a vadonatúj amerikai teszt, amely a terhesség 34. hete előtt négy biomarker kiértékelésével méri fel a preeklampszia lehetséges kockázatát, egyelőre még az olyan orvosi szervezetek, mint az Amerikai Szülész-nőgyógyászok Kollégiuma (ACOG) ajánlásában nem szerepel. Mégis, van némi optimizmus, hogy ez a teszt szerepet játszhat majd a preeklampszia megelőzésében és kezelésében.

„Még nem rendelkezünk elegendő információval vagy adattal ahhoz, hogy minden terhes nőnek ajánljuk ezt a tesztet” – mondta Dr. Bleich a portálnak. „Mindenképpen ígéretes, és további kutatásokkal talán be tudjuk építeni a klinikai gyakorlatba.”

Számos olyan kockázati tényező van, amely növelheti annak esélyét, hogy a terhesség során preeklampszia alakuljon ki. A kockázati tényezők közé tartoznak:

  • Magas vérnyomás
  • Cukorbetegség
  • Veseelégtelenség
  • Elhízás
  • Alacsony termet
  • Táplálkozási hiányosságok
  • Magas vérnyomás a korábbi terhességek során
  • Autoimmun betegségek előfordulása a kórtörténetben