Terhesség

A méhnyak tágulását ábrázoló videó is emlékeztet rá, milyen csodálatos az emberi test

Az emberi szervezet egy valódi csoda. Ha pedig a szülésre gondolunk - legyen szó hüvelyi szülésről vagy császármetszésről -, még inkább elképesztő!
2021. Március 30.
A méhnyak tágulását ábrázoló videó is emlékeztet rá, milyen csodálatos az emberi test (Fotó: Getty Images)

Azt, hogy milyen folyamatok játszódnak le a testben a vajúdás és a szülés során, nehéz elképzelni, és igazán csak a szülőszobán kapunk képet róla – és még akkor is eléggé misztikus. Ezért szeretjük, ha időnként készül egy-egy szemléletes videó arról, pontosan mi is történik a vajúdás vagy a baba születése alatt. A legutóbbi hasonló, nagy népszerűségnek örvendő TikTok videót Sarah Pringle (@midwifemama), egy szakképzett nővér-szülésznő készítette.

A videóban Pringle egy méhnyak modell segítségével mutatja be, hogyan változik a méhnyak a vajúdás során, lehetővé téve a baba világra jöttét.

@midwifemama##baby##preg##pregnant##labor##labour##rn##laboranddelivery ##laboranddeliveryrn ##laboranddeliverynurse ##midwife##midwifemama ##YesDayChallenge ##tt##springbreak

♬ Renai Circulation (English Cover) [TV Size] – Lizz Robinett

Mi történik vajúdás alatt méhnyakkal?

Puhább lesz. Amikor a kismama nem szül, a méhnyak feszessége nagyjából olyan, mint az állé, de szüléskor körülbelül annyira puha lesz, mint az arc.Eltűnik, vagy elvékonyodik, lerövidül. Ez százalékban mérhető. A terhesség során valószínűleg 0%-a tűnik el a méhnyaknak, amikor félig elvékonyodott, az 50%-a, majd amikor papír vékonyságú lesz, a 100%-a.Tágul vagy kinyílik. A vajúdás előtt a méhnyak zárt, majd vajúdáskor tágulni kezd a méhszáj – vannak, akiknek már a vajúdás előtt, különösen, ha korábban hüvelyi szülésük volt. A vajúdás során fokozatosan kinyílik, teljesen kitágult állapotában 10 cm széles.Mindez az összehúzódásokra reagálva történik a méhnyakkal.Forrás: mother.ly