Terhesség

Halloween-tökön szemléltették a szülésznők, hogy tágul a méhszáj szülés közben

Ha eddig esetleg nem lett volna elképzelésed róla, most egyetlen fotó megmutatja az igazságot: Halloween-tököket használtak a szemléltetéshez!
2023. Október 28.
méhszáj tágulása halloween tökön bemutatva

Annak, aki ünnepli a Halloweent, az előkészületek elengedhetetlen része a tökfaragás. Az angliai Oldham Hospital szülésznői sem tettek másképp, igaz, ők egyáltalán nem ijesztgetésre szánták az egyedi módon faragott tököket: azt vették a fejükbe, hogy egyetlen látványos fotóval mutatják meg, hogyan tágul a méhszáj a szülés alatt.

Tíz tököt használtak fel a remekmű megalkotásához, és lépésről-lépésre megmutatták, hogyan készül fel a női szervezet arra, hogy világra hozzon egy kisbabát: 1 cm-s átmérőjű lyukkal kezdtek, majd végül eljutottak a 10 cm-hez, pont úgy, ahogy a vajúdás alatt történik a hüvelyi szülés alatt.

Fokozza a hatást, hogy a tökökre egyre meghökkentebb tekintetű szemeket is festettek, ami elég hűen visszaadja, hogy érzi magát a folyamat közben az anyuka. Azok közül, akik elsők között látták a zseniális fotót, néhányan ezt mondták róla: “Ezek a tágulást mutató tökök voltak rám legnagyobb hatással Halloween éjjelén.”

A kép, ami rövid idő alatt több mint 40 000 kommentet szerzett, még azokat az anyukákat is megérintette, akik már szültek, nem is egyszer. Lenyűgözőnek tartották, hogy mire képes a női test a szülés alatt, a szülésznők ötletével pedig nem tudtak betelni. Ahogy mindig, ebben az esetben is akadtak azért olyanok, akik nem díjazták a hatásos szemléltetést: “Rendben, nektek köszönhetően eldőlt, hogy a gyerekem egyke marad” – fűzte hozzá az egyik netező.

Jó pár kismama is belebotlott a fotóba, náluk tehát már nem volt visszaút: “Pár hetem van hátra, hogy életet adjak a második gyerekünknek – ami azt illeti, most kissé megijedtem ettől a képtől!” Hasonlóan gondolta, de másképp öntötte szavakba mindezt egy másik kommentelő: “Elég ránéznem erre a fotóra és megfájdul a vaginám” – fogalmazott kertelés nélkül.

“Sok idő eltelt már a szülésem óta, ez a kép mégis könnyeket csalt a szemembe” – írta egy másik nő, akit a jelek szerint mélyen megérintett a szülésznők fotója. Bár császármetszéssel szült, ez az anyuka is megszólítva érezte magát: “Én mindig a műtőasztalon hoztam világra a gyerekeimet, de ez a fénykép még engem is megrémiszt. Minden elismerésem annak, aki ezt többször is végigcsinálja!”

Nyitókép: Facebook – Hertfordshire and West Essex Local Maternity and Neonatal System