Terhesség

A túl sok fruktóz fogyasztása veszélyes terhesség során

A magas fruktóz-tartalmú étrend a terhesség során potenciálisan károsíthatja a placentát, és lassíthatja a magzat növekedését - derül ki a Washingtoni Egyetem friss kutatásából.
2016. Május 13.

A túl sok fruktóz fogyasztása veszélyes terhesség során

A magzat növekedési lassulása következtében későbbi egészségügyi problémák léphetnek fel, amelyek elsősorban az anyagcserét érintik.

A fruktóz a gyümölcsökben természetben előforduló cukor, amely évtizedeken keresztül népszerű volt az élelmiszeriparban, az ételek és az italok ízesítésére. A fruktóz olyannyira széles körbe alkalmazott cukorfajta, hogy az Egyesült Államokban használt édesítőszerek fele ebből a kategóriából kerül ki. Az elmúlt néhány évben számos feltételezés látott napvilágot, miszerint a fruktóz az egyik fő oka a diabétesznek, és a népbetegséggé váló krónikus elhízásnak. Új fejleménynek számít, hogy a fruktóz emellett a terhességre is negatív hatással lehet.

Kiderült azonban, hogy ha allopurinolt kapnak az egerek, ezek a káros hatások kiküszöbölhetők a terhesség során. Az allopurinol egy olyan általános gyógyszer, amelyet köszvény és vesekő kezelésére használnak a gyógyászatban. Azok a nőknél tehát, akik magas fruktóz szinttel rendelkeznek, ezzel a kezeléssel csökkenthetik terhesség során korábban ismertetett kockázatokat.

A Scientific Reports című szaklapban publikált kutatás szerint elengedhetetlenül fontos, hogy többet is megtudjunk arról, miként befolyásolja a fruktóz-szint a terhességet, aminek érdekében további kutatásokra van szükség.

“Egyértelmű, hogy az 1970-es évek óta több fruktózt fogyaszt az ember, mint kellene, és ez számos egyéb probléma gyökere is lehet” – mondja a kutatást vezető

James P. Crane professzor.

Kapcsolódó cikkeink a magzat fejlődése témában:

Forrás: Medipress