Terhesség

Alacsonyabb lesz a baba IQ-ja, ha éhezel!

Egy új tanulmány eredményeiből kiderül, hogy a kalóriaszegény étrend vagy a fogyókúra a terhesség korai szakaszában káros hatással van a magzat agyfejlődésére, a gyerek alacsonyabb IQ-val születhet, és nő a későbbi viselkedészavarok esélye is.
2011. Február 15.

A Texasi Egyetem kutatói megállapították, hogy a nem kielégítő táplálkozás a terhesség első felében komoly károsodást okoz a magzatban: kevesebb sejt-sejt közötti kapcsolat és sejtosztódás jön létre. A magzat életében ez a legkritikusabb időszak, ekkor alakulnak ki az idegsejtek és az agysejtek, mondja Dr. Peter Nathanielsz.

A vizsgálat során ugyan páviánanyák két csoportját figyelték meg, de a kutatók szerint az eredmények az emberekre nézve is érvényesek. Az egyik csoport bármit ehetett, amit csak megkívánt vemhessége első felében, míg a másik csoport 30 százalékkal kisebb tápértékű eleséget kapott.

Az eredmények azt mutatták, hogy a kalóriaszegény táplálkozás több száz idegsejt és gén fejlődését befolyásolta. Ez a negatív hatás többszörösen jelentkezik a tizenéves anyák esetében, akik még növésben vannak, illetve az idősebb anyáknál, akik már kevésbé hatékonyan tudják átadni a tápanyagot a babának.

A tanulmányt a Proceedings of the National Academy of Sciences című folyóiratban publikálták.Babaszoba: Felmerül, hogy vajon mekkora kárt okozunk az embrió fejlődésében, amikor a az első harmad pusztító émelygései és hányingere közepette alig eszünk valamit. Valójában nem ismerik még ennek a jelenségnek a pontos magyarázatát, de annyi bizonyos, hogy összefügg a magas sárgatesthormon szinttel. Elképzelhető, hogy épp az össze-vissza evés (ételmérgezés) elkerülése a furcsa jelenség oka. Sok kismamánál ugyanis szelektál a hányinger, és fura módon épp az egészségtelen ételektől irtóznak különösen.

A kismama tartalékai azonban, ha nem éhezett a terhesség előtt, elegendőek az első 12-16 émelygős hét átvészeléséhez. Esetleg az is segít, ha sokszor és keveset eszel, hogy ne csökkenjen túlságosan a vércukorszint, mert ez fokozhatja a gyomor háborgását.

Forrás: Medipress- babaszoba.hu