
Fotó: GettyImages
Ha a terhességed alatt avokádót eszel, nem csak a saját szervezetednek teszel jót az egészséges zsírokkal, hanem a még meg sem született babád immunrendszerét is erőteljesen támogatod. Ezt állítja legalábbis a Pediatric Research folyóiratában megjelent friss tanulmány, amit a Mother.ly osztott meg.
Mi derült ki a kutatás során?
A vizsgálatban 2272 várandós nő vett részt és a kutatók arra az eredményre jutottak, hogy azoknál, akik az első vagy a harmadik trimeszterükben bármilyen mennyiségű avokádót fogyasztottak, 43,6%-kal alacsonyabb volt az esélye annak, hogy gyermeküknél az első évben bármilyen ételallergia kialakuljon.
Ez az összefüggés még akkor is fennmaradt, amikor olyan életmódbeli és egészségügyi tényezőket is figyelembe vettek, mint a dohányzás, a táplálkozás minősége, a testtömegindex (BMI) és a szoptatás.
Ez az egyik első tanulmány, amely közvetlen kapcsolatot mutat ki az avokádófogyasztás és az alacsonyabb csecsemőkori ételallergia kockázata között – és ez forradalmasíthatja a prenatális táplálkozásról alkotott elképzeléseinket.
Mi van az avokádóban, ami ennyire jó?
Amit a várandósság alatt eszel, hosszú távú hatással lehet a baba fejlődésére. Bizonyos tápanyagok ugyanis már a születés előtt formálni tudják a baba bélflóráját és immunrendszerét. Az avokádó három olyan tápanyagot tartalmaz, amelyek együttesen csökkenthetik az allergiák kialakulásának kockázatát:
- Antioxidánsok, mint az E-vitamin és a cink: Ezek az immunrendszert támogató tápanyagok segítik az egészséges immunprogramozást a magzati fejlődés során. A magasabb antioxidánsbevitel a terhesség alatt, összefügg a gyermekeknél alacsonyabb allergiás kockázattal.
- Élelmi rostok: Egy avokádó több mint 9 gramm rostot tartalmaz, ami nem csak az emésztésnek jót tesz, de az immunműködésnek is. A rost táplálja a jótékony bélbaktériumokat, amelyek rövid láncú zsírsavakat termelnek, ezek a molekulák pedig csökkenthetik a gyulladást és védelmet nyújthatnak az allergiás reakciók ellen.
Fontosabb, mint valaha
Az ételallergiák manapság egyre gyakoribbak és nem csak kellemetlenek, hanem akár életveszélyesek is lehetnek. Két évtized alatt az ételallergiák előfordulása a gyerekek körében a duplájára nőtt.
Napjainkban éppen ezért azt szorgalmazzák, hogy a babák hozzátáplálása során minél hamarabb vezessük be az allergiát okozható ételeket úgy, mint a tojás vagy a földimogyoró. Az új kutatás azonban azt sugallja, hogy a megelőzést még korábban, már az anyaméhben el kell kezdeni.
Még egy plusz pont az avokádónak
Ennek az ízletes superfoodnak ráadásul a fentieken túl további előnyei is vannak. Nem csak tápanyagdús és alacsony cukortartalmú, hanem folsavban is gazdag, ami egy másik létfontosságú vitamin a magzati fejlődéshez.
Érdemes tehát beiktatnod az étkezésedbe, ha várandós vagy (ha nem, akkor is) akár pirítósra szeletelve, salátaként, guacamole formában vagy akár desszertként, egy avokádós brownie vagy csokimousse fő összetevőjeként.