Terhesség

Az egészséges fogíny a hosszú élet titka a nőknél?

Íme, még egy ok, hogy használjuk a fogselymet: egy nemrégiben a Journal of the American Heart Association című kiadványban megjelent kutatásból kiderült, hogy a fogínybetegségekkel küzdő nők korábban halnak meg.
2017. Április 04.

„Az idősebb nők halálozásának kockázata magasabb, amennyiben a periodontális állapotuk leromlott” – nyilatkozta a kutatás szerzője, Michae LaMonte, epidemiológus docens a Buffaloi Egyetemen.

Egy kardiológus szerint a tanulmány eredményei nagyon érdekesek. „A szájhigiénia fontos része a szervezetünk egészségének, és talán eme kutatás további vizsgálódást gerjeszt, hogy pontosan megértsük a szívre gyakorolt hatását” – nyilatkozta Dr. Rachel Bond, a Lenox Hill Hospital docense.

A szakirodalmi adatok szerint a fogínybetegségek az amerikai 60 év felettiek kétharmadát érinti. Ennek gyakori következménye a fogvesztés, mely a 60 év feletti amerikaiak egyharmadát is érintheti.

Ám tényleg igaz lehet, hogy a fogíny egészsége befolyásolja az élethosszt? A kérdés megválaszolására LaMonte és csapata 57,000 55 évnél idősebb nő adatát elemezte. Hét éven keresztül követték a nőket, eközben 3,800-an meghaltak, melyből 3,589 halál valamilyen szívbetegség miatt következett be. A kutatók eredményei szerint a fogíny betegség 12%-kal növelte a halálozás kockázatát.

Néhány hölgynek kifejezetten rossz szájhigiéniája volt, ez a kutatás időtartama alatt akár az összes fog elvesztését is jelenthette. Ezen nőknél több szívbetegségre hajlamosító tényező volt jelen, alacsonyabb végzettségűek voltak, és ritkábban látogatták a fogorvosukat. 17%-kal nagyobb volt náluk a bármilyen okból eredő halálozás kockázata. A szívbetegségek és a fogínybetegségek közti összefüggés azonban nem volt kimutatható.

További kutatások szükségesek az ok okozati kapcsolatok felderítésére, azonban a kutatás talán legfontosabb üzenete, hogy a menopauza után lévő nőknek érdemes odafigyelniük a fogaik egészségére, mellyel akár a korai halálozást is elkerülhetik.

Ezek is érdekelhetnek:

Ha nem jársz fogorvoshoz, a gyereked sem fog

Négy lépés az ápolt fogakért

Jön a baba, megy a fog?

Forrás: Medipress