Terhesség

Az egészséges terhesség és a vitaminok

A gyermekvárás boldog időszaka a leendő édesanya táplálkozásában is komoly változásokat hozhat. Ebből egy kicsivel kevesebbet, ebből egy kicsivel többet..., de mi a helyzet a vitaminokkal és az ásványi anyagokkal ebben az időszakban?
2002. Október 27.

Vajon a vitaminszükséglet is változik, s ha igen, hogyan? Mi az, amiből több kell, és honnan lehet hozzájutni? Szükséges-e speciális vitaminkészítményeket fogyasztani?

A vitaminokról nagy vonalakban

A vitaminok olyan anyagok, amelyek a különböző anyagcsere-folyamatokat segítik elő, melyek nélkülük sokkal kisebb hatásfokkal vagy egyáltalán nem működnének. Kis mennyiségben szükségesek, de szervezetünk nem, vagy csak előanyagaikból (például béta-karotin) képes előállítani, ezért kívülről kell bevinni őket. Általában az egyszerűség kedvéért két csoportba osztjuk: a vízben és a zsírban oldódókra. Az előbbieket nem lehet túladagolni, a felesleges mennyiség távozik a szervezetből, de a zsírban oldódóknál (A-, D-, E-, K-vitaminok) fennáll a felhalmozódás lehetősége. Az egészséges magzatfejlődés szempontjából a hiányos vagy éppen túlzott bevitel egyaránt káros lehet.

A-vitamin:Szükséges a növekedéshez, a csont-, a fog- és a bőrszövet kialakulásához és épségéhez. Növeli a fertőzésekkel szembeni ellenállást. A szükséglet mintegy negyedével nő meg a várandósság alatt. A tej és a tejtermék, tojássárgája, máj sokat tartalmaz belőle.Béta-karotin: Az A-vitamin előanyaga, tehát átalakulhat vitaminná. Vízoldékony, hatékony antioxidáns (az anyagcsere-folyamatokban keletkező káros anyagokat semlegesítheti). Forrásai a sárgarépa, sütőtök, sárgadinnye.

B1-vitamin: A szénhidrátok anyagcseréjében lát el nagyon fontos szerepet. A gabonafélékben, az olajos magvakban és a hüvelyesekben található a legtöbb belőle.

B2-vitamin: Szinte az összes anyagcsere-folyamatban (fehérje, zsír, szénhidrát) részt vesz. Az élesztő, a tej és tejtermékek, a zöldség- és főzelékfélék, húsok tartalmazzák. A szükséglet növekedése 25%.

B6-vitamin: A B1-vitaminhoz hasonlóan a legtöbb folyamatban fontos alkotóelem. Rendkívül fontos a fehérjék alkotóelemeinek reakcióiban és a zsírok anyagcseréjében. A máj, húsok, tojássárgája, teljes kiőrlésű gabonafélék, zöldségek tartalmazzák. A várandós édesanyának körülbelül negyedével többet kell bevinnie a szervezetébe.

B12-vitamin: Számos anyagcsere-folyamatban vesz részt, a legfontosabb ezek közül a vörösvértestek képzése. Hiányában vérszegénység alakul ki. Csak állati eredetű élelmiszerekben (húsok, tej, tejtermékek) található. A szükséglet több mint negyedrészével nő a várandósság során.

C-vitamin: A sejtek épségéért, a vas felszívódásáért felel. Jó antioxidáns hatású, az ellenálló képességet fokozza. 30%-kal több kell belőle. A legfőbb források: citrusfélék, zöldség- és főzelékfélék, csipkebogyó.

D-vitamin: A kalcium és a foszfor csontokba és fogakba való épülését segíti. Napfény hatására a bőrben képződhet. Hiányában a csontok fejlődése súlyos zavart szenved. A halolaj, tojás és a máj tartalmaz belőle jelentős mennyiséget.

E-vitamin: Antioxidáns hatású vegyület. A várandós édesanya szükséglete 25%-kal nő meg. Olajos magvakban és hüvelyesekben található jelentősebb mennyiségben.

K-vitamin: A véralvadásban nagyon fontos szerepet játszik, de az anyatejbe rosszul választódik ki, ezért a kizárólag anyatejjel táplált csecsemőknek pótolni szükséges. A borsó és a paradicsom jelentős K-vitamin-források.

Folsav: A sejtosztódásnál szükséges vitamin. A magzat központi idegrendszerének kialakulásakor elengedhetetlen. A zöld leveles zöldségfélékben, főzelékfélékben és gyümölcsökben található. A várandós hölgyek szükséglete az eredeti kétszeresére ugrik!

Niacin: Szinte az összes anyagcsere-folyamat résztvevője. Májban, húsokban, gabonafélékben és hüvelyesekben található meg.

Az ásványi anyagokról

Az ásványi anyagok szintén nagyon fontos szerepet töltenek be a szervezetben. Néhányan a szövetek felépítésében vesznek részt, mások a szervezet működését biztosítják, s vannak olyanok is, amelyek hormonok, enzimek alkotórészei. Természetesen ezeket az anyagokat sem tudja szervezetünk előállítani, ezért a megfelelő mennyiségben rendszeresen kell bejuttatni a táplálkozással. Az úgynevezett makroelemeket naponta néhány száz milligramm vagy néhány gramm mennyiségben, a mikroelemeket néhány milligrammos mennyiségben kell tartalmaznia az étrendnek.

Kalcium: A csontok és a fogak legfőbb építőanyaga, de az izomműködésben és a véralvadásban is fontos szerepe van. A tej és a tejtermékek a legfőbb forrása, a szükségletnövekedés 50%.

Nátrium: A sejtek működésének elengedhetetlen anyaga. Sajnos, konyhasó formájában túl sokat fogyasztunk belőle, ezért bevitele csökkentendő.

Kálium: Az izmok és az idegek működésének szereplője. Növényi élelmiszereink tartalmazzák.

Foszfor: A kalciummal együtt bizonyos szövetek felépítésében játszik nagyon fontos szerepet. Tejtermékekben, hüvelyesekben, gabonafélékben és olajos magvakban fordul elő, a szükséglete a felével nő meg.

Magnézium: Az ideg- és izomműködésben, a csontok és fogak felépítésében, az enzimek működésében szükséges elem, várandósság alatt a felével kell belőle többet fogyasztani. Gabonamagvakban, hüvelyesekben, teljes kiőrlésű pékárukban fordul elő.

Vas: A vér oxigénszállításában, a vörösvértestek képzésében és a sejtműködésben szükséges elem. Hiányában vérszegénység és fejlődési rendellenességek fordulhatnak elő. Az állati eredetű vasforrások (húsok, máj) sokkal jobban hasznosulnak, mint a növényiek (dió, gabonamagvak, hüvelyesek). Terhesség alatt a vasigény kétszeresére nő!

Jód: A pajzsmirigyhormonon keresztül az anyagcsere szabályozásában szerepel. A magzati élet során hiánya növekedési, majd szellemi visszamaradást okoz. Az ivóvízzel tudjuk felvenni, de Magyarország legnagyobb része jódhiányos terület, ezért pótlása elsődlegesen fontos. Szükséglete mintegy negyedével emelkedik.

Cink: Az inzulin alkotórészeként a szénhidrát-anyagcserét befolyásolja, de a sejtregenerációt és az immunrendszer működését is serkenti. Gabonafélékben, olajos magvakban, tejtermékekben található.

Króm: Működése hasonló a cinkhez. Az élesztő és a sajtok tartalmazzák.

Réz: A vörösvértestképzésben hasznosul, enzimműködéseket is segít. Diófélékben, gabonamagvakban, barna kenyérben található.

A kombinált vitamin- és ásványi anyag készítmények

Magyarországon is sok olyan készítmény kapható, amely speciálisan várandós édesanyáknak készült összetételben kínálja a fentebb említett vitaminokat és ásványi anyagokat. Ezek mindegyike gyógyszertári készítmény, ehhez igazított árral. Sokakban felmerül a kérdés, érdemes-e egyáltalán megvenni ezeket, s ha igen, nem okozhat-e valamilyen rendellenességet a terhesség során, hiszen mindenki hallott már ilyenekről – az más lapra tartozik, hogy milyen forrásokból.

Elsősorban azt kell leszögezni, hogy ezek a készítmények teljesen biztonságosak, semmilyen komoly, kimutatható mellékhatással nem rendelkeznek, amellyel más vitaminkészítmény ne rendelkezhetne. Emiatt nem érdemes félnie senkinek sem, hiszen minden készítmény rendelkezik erről tanúsítvánnyal is – ez az úgynevezett OGYI (Országos Gyógyszerészeti Intézet) száma, amely a bevizsgálást és engedélyezést jelenti.

Másodsorban az mondható el ezekről a készítményekről, hogy bár drágák, de egyben megtalálhatók bennük a várandós édesanya szervezetének szükséges vitaminok és ásványi anyagok. Hozzávéve azt, hogy a környezet változásai miatt a mai élelmiszerek mai táplálkozásunk mellett már néha valóban nem biztosítják a szükségleteket, akkor javasolható esetleg egy-ez ilyen készítmény használata. Ha valaki úgy érzi, képes ezt a vitaminbevitelt megvalósítani csupán a táplálkozás révén, akkor jól átgondolt, változatos vegyes táplálkozással a fenti ajánlásokat figyelembe véve, minden bizonnyal sikerrel is járhat.

Kapcsolódó cikkeink:

  • A vitaminok nem mérséklik a magas vérnyomást terhes nőknél
  • Mennyiség helyett minőség
  • Terhességi vitaminpótlás természetesen
  • Magnézium – a baba kedvéért
  • Egyél magnéziumot!
  • Forrás: HáziPatika.com