Terhesség

Az ibuprofén segíthet a légzési nehézségeken

Tesztelik az ibuprofént a koronavírus kezelésére, a kutatók azt remélik, hogy megelőzhető így a betegek lélegeztetőgépre kerülése.
2020. Június 06.
Az ibuprofén segíthet a légzési nehézségeken (fotó: Getty Images)

A londoni Guy’s és St Thomas’ kórházak, valamint a King’s College szakembereiből álló kutatócsoport szerint az ibuprofént tartalmazó gyulladásgátló és fájdalomcsillapító gyógyszerek segíthetnek a koronavírus okozta légzési nehézségeken. Ezért kórházban fogják vizsgálni a hatóanyag eredményességét. Fontos, hogy a vizsgálatban nem abban az összetételben használják a hatóanyagot, mint amilyenben a gyógyszertárakban kapható, vagyis nem érdemes rohanni ibuprofént vásárolni – írja az Infostart nyomán a hvg.hu.

A kutatók remélik, hogy így elkerülhető lesz, hogy a betegek lélegeztetőgépre kerüljenek.

Az állatkísérletek azt mutatják, hogy a koronavírus egyik legsúlyosabb szövődménye, az akut légzési nehézség kezelhető ibuprofén használatával. “Elengedhetetlen a tesztelés ahhoz, hogy bizonyítani tudjuk feltevéseinket” – mondta Mitul Mehta professzor, a londoni King’s College kutatócsoport tagja.

A Liberate nevű teszt során a kísérletben részt vevő betegek fele ibuprofént is kap a szokásos gyógyszerek mellé. A vizsgálat során sajátos összetételű ibuprofént fognak használni, nem pedig a gyógyszer megszokott, patikában is kapható formáját.

A Commission on Human Medicine nevű bizottság készített egy felülvizsgálatot, ami megállapította, hogy a paracetamolhoz hasonlóan, az ibuprofén is biztonságosan alkalmazható a koronavírus tüneteinek enyhítésére. Mind a két gyógyszer csökkentheti a lázat és segíthet az influenzaszerű tünetek kezelésében.

Enyhe koronavírusos tünetek esetén a National Health Service azt tanácsolja, hogy a betegek előbb a paracetamolt próbálják ki, mivel ez a gyógyszer kevesebb mellékhatással rendelkezik, mint az ibuprofén.

Forrás: HVG.hu