Terhesség

Az otthoni DIY fehérítős terhességi teszt valóban működik?

A ruhákhoz használt fehérítő valóban gyors eredményt hoz, ez azonban valószínűleg nem annyira megbízható, mintha valódi terhességi tesztet használnánk.
2018. Május 30.
Az otthoni DIY fehérítős terhességi teszt valóban működik?

Nem pontosan ismert, hogy mikor lett népszerű a fehérítő, mint alternatív terhességi teszt, de tény, hogy rengeteg nő próbálkozott már vele. Elég csak beírnunk a google keresőjébe, hogy “DIY fehérítő terhességi teszt” és máris jó pár cikket találunk a témában.

A legtöbb esetben elég annyi a “teszthez”, hogy egy kis pohárka vizelethez egy kevés fehérítőt öntünk. Ha a vizelet elkezd felhabzani egy pohár sörhöz hasonlóan, akkor nagy valószínűséggel terhesek vagyunk. Amennyiben viszont nem történik semmi, vagy csak egy kicsit buborékozik a folyadék, akkor még egy darabig nem készülhetünk babaváró bulira.

Hogy működik?

Akik hisznek a fehérítős tesztnek, állítják, hogy a HCG terhességi hormonok reakcióba lépnek a fehérítőben található kemikáliákkal, és ez váltja ki a habzást is.

Habár sokan hisznek a teszt működésében, a szakértők nincsenek meggyőzve a dolog megbízhatóságáról. Dr. Gillian Dean, az amerikai Planned Parenthood Federation (azaz a Tervezett Szülőség Szövetsége) főigazgatója szerint nincsenek tudományos adatok, amelyek bármelyik DIY terhességi teszt biztonságosságát és hatékonyságát bizonyítanák. “Az egyetlen, ami valóban biztos eredményt ad, az a hagyományos, drogériában vagy patikában vásárolt terhességi teszt” – mondja. “Ha helyesen használjuk őket, ezek rendkívül pontos eredményt adnak.”

Fehérítő = méreg

A legnagyobb baj a fehérítős teszteléssel, hogy erősen toxikus anyagról van szó, ami nagyon veszélyes lehet a kismamákra nézve.

Dr. Jenny Abrams amerikai orvos így nyilatkozott a témában: “Amennyiben egy nő szeretne valóban teherbe esni, vagy már a korai terhesség szakaszában van, én személy szerint inkább minden ártalmas és potenciálisan toxikus anyag kerülését javasolnám a számára. Ide tartozik a fehérítő használata is.”

A teszt pontatlansága további problémákat von maga után. “Ha egy nő csak ezt a fajta otthon fabrikált tesztet használja, lehet, hogy később tudja meg, hogy valóban terhes-e” – figyelmeztet Dr. Abrams. “Ezzel pedig később hozhat meg olyan döntéseket, mint a terhesség megszakítás, és később kezdi majd el a terhességgondozást is. Mivel a hagyományos, megbízható és pontos eredményt adó tesztek ma már elérhető áron bárki számára beszerezhetők, javaslom, hogy a hölgyek inkább ezt alkalmazzák a kétes házi készítésű verziók helyett.”

(A parents.com cikke nyomán)

Kapcsolódó cikkeink terhességi teszt témában: