Terhesség

Megváltozhat a terhességi teszt eredménye?

Alig várod, hogy végre vehess egy tesztet. Megcsinálod. Pozitív lesz. Nagy az öröm. Másnap, hogy biztos lehess benne, csinálsz még egyet, ami nagy meglepetésedre negatív. Hogy lehetséges ez?
2018. Február 23.
Megváltozhat a terhességi teszt eredménye?

A helyzet az, hogy sajnos pozitív és negatív irányba is változhat a terhességi teszt eredménye mindössze egyetlen éjszaka leforgása alatt. Egy elsőre pozitív tesztet követhet másnap egy negatív, de ugyanígy egy negatív teszteredményt is válthat a legnagyobb meglepetésünkre pozitív az azt követő napon. Nézzük, hogy mi ennek az oka!

Negatívból pozitív

Ennek az egyik legegyszerűbb oka az lehet, hogy túl korán teszteltünk. Habár a mai tesztek már elég érzékenyek, azért érdemes türelmesnek lenni és kivárni a dobozon feltüntetett ideális időt, hogy minél pontosabb eredményt kapjunk. Ez általában leghamarabb a menzesz elmaradása utáni 1. nap. Ehhez képest minél hamarabb próbálkozunk, annál nagyobb eséllyel fordulhat elő, hogy fals lesz az eredmény.

Ez annak köszönhető, hogy a terhességi tesztek az ún. HCG-hormon szintjét mérik a vizeletben. Ez a hormon közvetlenül az embrió megtapadása után kezd el termelődni, és a terhesség első pár napjában rohamos ütemben növekszik a szintje. Ezért lehetséges az, hogy míg egyik nap még csak egy csík látszik a teszten, másnap egyértelműen feltűnik a színen még egy.

Pozitívból negatív

“Ez sok esetben az ún. kémiai terhesség jele lehet” – magyarázza Dr. Yvonne Bohn amerikai nőgyógyász. “A kémiai terhesség nem más, mint egy nagyon korai terhesség, aminek általában az elmaradt menstruáció után egy héttel magától vége szakad. Ilyenkor a terhességi hormonok szintje nagyon alacsony, és a várandósság nem tud teljes egészében kialakulni. A szervezet ezt egy rendkívül korai vetélésként éli meg, amit – ha nem teszteljük – lehet, hogy csak egy megkésett, kicsit erősebb menstruációként érzékelünk.”

Ilyenkor Dr. Bohn szerint a teszt mutathat egy nagyon halovány pozitív eredményt elsőre, a második teszt azonban nagy valószínűséggel már negatív lesz. Ezt abból is érzékelhetjük, hogy megjön a menzeszünk, ami valamivel erősebb lehet a szokásosnál. Spontán vetélés során nincs szükség orvosi ellátásra, kivéve, ha komoly fájdalmaink vagy extrém erős vérzésünk van. Ez utóbbi esetén mindenképp keressük fel a nőgyógyászunkat vagy orvosunkat!

A kémiai terhességet követő spontán vetélés nem a mi hibánkból következik be. Általában ilyenkor a terhesség és a magzat genetikailag “gyenge” volt, ezért nem fejlődik tovább. Ez azonban ugyanolyan megterhelő lehet egy nőnek lelkileg, mint egy később bekövetkező vetélés, főleg, ha elsőre pozitívat mutatott a teszt.

Dr. Bohn szerint terhességi vitaminok és folsav szedésével, az alkohol és a droghasználat mellőzésével és az esetlegesen fennálló egészségügyi problémák kezelésével csökkenthető a kémiai terhesség kialakulásának esélye.

Illetve tudnunk kell, hogy habár az otthon használható terhességi tesztek használata igen kényelmes, fontos, hogy orvos is alátámassza az eredményt egy alapos vizsgálattal.

(A cikk forrása itt található)

Kapcsolódó cikkeink terhességi teszt témában: