Terhesség

Békával is végeztek terhességi tesztet

Napjainkban elég elmenni a legközelebbi patikába, venni egy terhességi tesztet és máris használhatjuk, hogy kiderüljön sikerült-e teherbe esni. Ez azonban nem mindig volt ilyen egyszerű.
2017. Augusztus 14.

Békával is végeztek terhességi tesztet

Ma már otthoni körülmények között és szinte 100 százalékos biztonsággal bárki megállapíthatja, hogy terhes-e vagy sem: elég rápisilni egy tesztcsíkra, hogy megtudjuk bekövetkezett-e a terhesség. Ez azonban nem mindig volt így, a 20-as, 30-as években naponta kétszer injekciózták a nők vizeletét rágcsálókba, hogy aztán felboncolják őket és megnézzék, hogy a vizelet hatására megváltozott-e a petefészkük. Ez a teszt, ami az Aschheim-Zondek- vagy “A-Z”névre hallgatott pontatlan volt, hosszadalmas és költséges is, nem beszélve a rágcsálók életéről. De nem volt más lehetőség a terhesség kimutatására- írja az Index.

A 30-as években a brit Lancelot Hogben biológus kutatásai alapján rájött arra, hogy a dél-afrikai karmosbékák nagyon érzékenyen reagálnak a hormonokra. 1937-ben Hogben és Francis Albert Eley Crew 1500 karmosbékát hozott be Dél-Afrikából és két év múlva már tudták azt is, hogyan használják őket terhességi tesztként.

Ha egy várandós nő vizeletét egy nőstény béka hátába injekciózták, az 12-24 órán belül elkezdett petéket rakni. A békateszt több szempontból is győzött a korábbi rágcsálós-teszt fölött: elég volt egyszer injekciózni a békát, majdnem száz százalékosan biztos eredményt hozott, nem kellett megölni az állatot, gyorsan megvolt a teszt eredménye, nem kellett rá napokat várni, egy békát több tesztre is fel lehetett használni.

A békás teszt egészen az 1960-as évekig népszerű volt.

Kapcsolódó cikkeink:

Terhességi teszt: csíkok, napok, időpontok

Hogyan alkalmazzuk a terhességi tesztet?

Forrás: Index.hu