Terhesség

Beigazolódott egy régi elmélet az autizmusról

Kiderült, hogy a genetikai háttér mellett mi befolyásolja döntően az autizmus spektrumzavar kialakulását. Ezzel egy húszéves elmélet igazolódott be az autizmus kialakulásának egyik okáról.
2019. Augusztus 06.
Beigazolódott egy régi elmélet az autizmusról

A Cambridge-i Egyetem és a dán Állami Serum Intézet kutatói kiderítették, hogy a genetika mellett mi az a másik faktor, ami még döntően beleszól az autizmus spektrumzavar kialakulásába – írja a 24.hu.

A Molecular Psychiatry tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint a magzatfejlődés alatt a magzatot ért szteroid nemi hormonok a döntők az autizmus kialakulásában. Még 2015-ben négy prenatális szteroidhormon mennyiségét mérték meg magzatvízből, kimutatták, hogy magasabb volt az arányuk azoknál a terhességeknél, amelyekből autista fiúgyermek született. Ezek az úgynevezett androgének nagyobb mennyiségben vannak jelen a fiú magzatokban, mint a lányokban, ez lehet a magyarázat arra, hogy több a fiú autista, mint a lány.

Ugyanez a kutatócsoport most az ösztrogén nevű szteroid nemi hormonra szűrését végezte el. A magzatvíz ösztrogén szintje sokkal magasabb volt azoknál az anyáknál, akik autista gyereknek adtak életet, mint azoknál, akik nem. A magas ösztrogénszint még pontosabban jósolta meg az autizmus kialakulását, mint a korábban vizsgált magas androgén hormonszint.

A kutatók szerint azért fontos a felfedezés, mert így sikerült megállapítani az autizmus spektrumzavar kialakulásának másik fontos okát: az első számú tényező a genetika, de ezután a magzatvízben található hormonok mennyisége és aránya is sokat számíthat. Valószínűleg ezek a hormonok lépnek kölcsönhatásba a hajlamosító génekkel.

A kutatás azzal folytatódik, hogy kiderítsék, honnan jönnek ezek a hormonok, az anyától, a magzattól vagy a méhlepényből. Az is kiderülhet a további kutatásokból, hogy ugyanezek a folyamatok játszódnak-e le a lányoknál is.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: 24.hu