Terhesség

Biztonságos az önkielégítés terhesség alatt?

Okozhat-e problémát a terhesség alatti önkielégítés? Biztonságos vagy vannak kockázatai?
2019. Május 23.
Biztonságos az önkielégítés terhesség alatt?

A legtöbb orvos egyetért abban, hogy a terhesség alatti önkielégítés biztonságos, sőt akár egészségügyi előnyei is vannak, például csökkenti a stresszt és elősegíti a véráramlást.

A reggeli rosszullét, a hányinger, émelygés, fáradtság sok kismamánál csökkenti a szexuális élet iránti érdeklődést, míg másoknál a progeszteron és az ösztrogén szint emelkedése fokozza a libidót. Sok kismamában felmerül a kérdés, hogy nem árt-e a magzatnak az önkielégítés. A jó hír az, hogy a legtöbb esetben teljesen biztonságos.

A legtöbb alacsony kockázatú terhesség esetén a maszturbáció tökéletesen biztonságos módja a stressz levezetésének és a megnövekedett libidó levezetésének. Biztonságos a szexuális segédeszközök (vibrátor, dildó) használata is, amennyiben a higiéniára ügyel a kismama.

A maszturbáció nem okoz kárt a magzatban, sőt vannak orvosok, akik úgy vélik, hogy a magzatot megnyugtathatják az orgazmus által kiváltott ritmikus méhösszehúzódások.

Sok kismama intenzívebb orgazmust él meg a terhesség alatt. A terhesség alatti önkielégítésnek számos előnye van:

  • csökkenti a stresszt
  • segíti a nyugodtabb alvást
  • endorfin termelődik

Emellett a maszturbáció a szexuális élet legbiztonságosabb formája, hiszen nem kell tartani a szexuális úton terjedő fertőzésektől.

A terhesség előrehaladtával, vannak kismama tapasztal Braxton-Hicks összehúzódását az orgazmus után. Ezek az összehúzódások természetesek és nem kell aggódni miattuk.

Vannak olyan esetek, amikor az orvos mindennemű szexuális aktivitás felfüggesztését javasolja a kismamának, ez az önkielégítésre is vonatkozhat. A szexuális tevékenységet veszélyeztető állapotok és szövődmények a következők:

  • placenta previa
  • a méhnyak felpuhulása, elvékonyodása
  • idő előtti szülés megindulás, méhtevékenység
  • hüvelyi vérzés
  • fertőzések
  • méhen belüli növekedési rendellenesség

Ha az orvos úgy ítéli meg, akkor tartózkodni kell mindennemű szexuális tevékenységtől, mert vannak olyan esetek, amikor koraszülést okozhat. Amennyiben elfojt a magzatvíz vagy hüvelyi vérzés jelentkezik, orvoshoz kell fordulni és tartózkodni kell az önkielégítéstől és más szexuális tevékenységtől is.

(via medicalnewstoday)

Kapcsolódó cikkeink: