Terhesség

Brit szakértők szerint nem segít a kínai gyógyászat a teherbe esésben

Brit termékenységi szakértők arra hívták fel azoknak a házaspároknak a figyelmét, akik akupunktúrával és más kínai orvoslási technikákkal próbálják növelni megtermékenyülésük esélyét, hogy nincs bizonyíték a hatékonyságukra.
2010. Március 22.

In vitro megtermékenyítés A termékenységi klinikákat tömörítő Brit Termékenységi Társaság (BFS) a 2670 páciens részvételével készült 14 tanulmányból gyűjtött információk alapján adta ki irányelveit.

Adam Balen, a társaság politikai igazgatója így nyilatkozott: “Jelen pillanatban nincs bizonyíték arra, hogy az akupunktúra vagy a kínai gyógynövényes orvoslás az asszisztált termékenységi kezelésekkel együttesen alkalmazva bármilyen jótékony hatást gyakorolna az élveszületés, a terhesség vagy a vetélés arányára. A pácienseknek tudniuk kell erről, mielőtt megkezdik ezeket a kezeléseket.”

A Brit Akupunktúra Szövetség azt nyilatkozta, meglepőnek találta az eredményeket, melyeket a BFS Human Fertility című folyóiratában tettek közzé. A szövetség szerint jelentős kutatások azt mutatták, hogy az akupunktúra segíthet a házaspárok megtermékenyülésében. “A klinikára érkező számos olyan nő, aki mesterséges megtermékenyítésen (IVF) esett át akupunktúrával vagy anélkül, gyakran számol be arról, hogy meggyőződése: az akupunktúra hatott” – nyilatkozta a szövetség tagja, Zita West.

A BFS adatai szerint minden hetedik nyugati házaspárnak nehézségei vannak a teherbeeséssel.

Copyright AFP [2010] / Translation Medipress

Forrás: Medipress