Terhesség

Egyre többet várnak a szexszel a frissen szült nők

A szex érthető módon a legutolsó, amire a nők közvetlenül a szülés után vágynak. Az újdonsült anyák tíz százaléka azonban akár hat hónapot, vagy többet is vár, mire újból megkezdi a nemi életet.
2014. Augusztus 04.

A kutatók szerint sokan tovább halogatják az újrakezdést, mint az előző generációk tagjai. Az intimitás halogatásának fő okai a kimerültség, a fájdalom és a nagyobb testtudatosság voltak.

A szakértők arról számoltak be, hogy a mai kismamák háromnegyede csak a hathetes kontroll után kezdi újra a nemi életet, míg a hetvenes években sok nő már a szülés után kettő-négy héttel újrakezdte a szexet. Bár nincsenek összehasonlító adatok, a British Pregnancy Advisory Service (BPAS) terhesgondozó szolgálat szakemberei szerint egyre többen halasztják későbbre a nemi élet újrakezdését.

A jótékonysági szervezet kutatásai szerint a természet “bőven ad időt” a nőknek a szex újrakezdésére, ezért ennek természetesen nincs meghatározott határideje. A szakértők azt is hozzátették, hogy azok a nők, akik hamar újrakezdik a nemi életet a szülés után, gyakran esnek váratlanul teherbe gyermekük első születésnapja előtt, mert nem gondolják, hogy már akár a szülés után egy hónappal is teherbe eshetnek. A BPAS ezért megfelelő tanácsadást javasol a fogamzásgátlással kapcsolatban, és arra szólít fel, hogy a klinikák legyenek felkészültebbek ezen a területen, különösen az újdonsült anyákat illetően.

Clare Murphy, a BPAS szakértője így nyilatkozott: “Nincs fix időpont arra, mikor kell újrakezdeni a nemi életet gyermekszülés után. Csak az számít, hogy a nők úgy érezzék, készen állnak rá, és hozzáférjenek a számukra legmegfelelőbb fogamzásgátló eszközökhöz, amennyiben el szeretnék kerülni az azonnali teherbe esést.”

A BPAS kutatásához a szülőkből álló Bounty klub 1350 tagját kérdeztek meg arról, mikor kezdték újra a nemi életet a gyermekszülést követően. Az anyák közel negyede válaszolta azt, hogy hat héten belül újra élt nemi életet, ugyanakkor több mint tíz százalékuk állította azt, hogy több mint hat hónapot várt ezzel. A legtöbbet általában azok a nők vártak, akik sürgősségi császármetszésen estek át, akiknél szövetkárosodás alakult ki a szülés során, illetve akiknél sebészeti beavatkozással könnyítették meg a szülést.

Ezeket is olvasd el:

  • Mindegy, hogy szülés vagy császár?
  • Gátvédelem vagy gátmetszés?
  • És mi van a szexszel?
  • De azért néha szexelünk is, biztosan…
  • Forrás: Medipress