Terhesség

Európai szinten is magas a tiniterhességek száma Magyarországon

A tiniterhességek aránya általában alacsonyabb azokban az országokban, ahol az abortuszhoz nem szükséges szülői beleegyezés.
2022. December 01.
tiniterhesség
Magas a tiniterhességek száma (Fotó: Getty Images)

Tinédzserkori terhesség alatt a 20 év alatti lányok, nők várandósságát értik a szakemberek1. A tanulmányok és kutatások jellemzően azért a 15-19 év közötti tizenévesekről beszélnek, mert a legtöbb, hivatalosan gyűjtött és hozzáférhető, megbízható terhességi, szülési, terhességmegszakítási adat erről a korosztályról érhető el. A serdülőkori terhesség azonban már 15 éves kor alatt is előfordul, dokumentálása viszont hiányos, kérdéses. 

A tiniszülések aránya Magyarországon a harmadik legmagasabb az EU-ban 

Az Eurostat által 2017-ben publikált2 (eddigi legfrissebb) elemzés szerint az első gyermekét tizenévesen világra hozó anyák EU-n belüli legmagasabb arányát Romániában (2015-ben az összes első gyermek születésének 12,3%-a) és Bulgáriában (11,9%) regisztrálták. Őket követte Magyarország (9,0%), Szlovákia (8,4%), Lettország (5,5%), Litvánia és az Egyesült Királyság (egyaránt 5,4%), valamint Lengyelország (4,8%). Eközben a tizenéves anyák az első szülések kevesebb mint 2%-át képviselték Olaszországban (1,2%), Hollandiában és Szlovéniában (mindkettő 1,3%), Dániában és Svédországban (mindkettő 1,4%).  

Fontos kiemelni, hogy a fenti adatgyűjtés nem a terhességeket, hanem a szüléseket számszerűsíti. Amint az egy 2012-ben, Észtországban publikált, teljes EU-t vizsgáló tanulmányból3 kiderül: amíg a tizenévesek élve szüléseiről Európa-szerte rendelkezésre állnak adatok, addig ezen korosztály abortuszaira vonatkozóan az uniós országok több mint egyharmadában nem állnak rendelkezésre vagy hiányosak az adatok. 

Javuló trend 2001 után 

2001 óta a tinédzserek szülési aránya az összes vizsgált uniós régióban csökkent – állapította meg 2012-ben az azóta is egyedülálló észt tanulmány3. A csökkenés Észak-Európában volt a legnagyobb (23%), valamennyi nyugat-európai országban átlagosan 20%-os csökkenés volt tapasztalható, kivéve Belgiumot, ahol kismértékű növekedés volt megfigyelhető. Dél-Európában a születési arányszámok 10%-kal csökkentek, míg Spanyolországban volt egy kisebb, de figyelemre méltó növekedés. Kelet-Európában pedig, ahol átlagosan a legmagasabb a tinédzserek szülési aránya az EU-ban, volt a legkisebb csökkenés (2%-kal).

Bulgáriában és Romániában 2009-ig növekvő tendencia volt megfigyelhető, majd 2010-ben trendfordulat következett be. Szlovákiában a tinédzserek szülési aránya növekedett, míg Lengyelországban és a Cseh Köztársaságban az arányok stabilak maradtak, Magyarországon pedig jelentős csökkenés volt tapasztalható a megfigyelt időszakban. 

Magyarázó tényezők 

A 2012-ben végzett vizsgálatból3 egyértelműen kiderül az is, hogy a bejelentett (hivatalosan dokumentált) tizenéves terhességi arányok általában alacsonyabbak azokban az országokban, ahol: 

  • az abortuszhoz nem szükséges szülői beleegyezés, 
  • a fiatalok számára minden területen elérhetőek a szexuális és egészségvédelmi szolgáltatások, 
  • és ahol a fogamzásgátló szerek minden kiskorú számára támogatottak, 

összevetve azon országokkal, ahol ezek a feltételek nem teljesülnek. 

Mik a tinédzserkori terhesség kockázatai? 

Egy amerikai orvosi lap1 összegyűjtötte a serdülőkori terhesség különös kockázatait.  

1. A terhesgondozás hiánya 

A terhes tizenéveseknél fennáll a veszélye annak, hogy nem kapnak megfelelő terhesgondozást, különösen, ha szüleik nem támogatják őket. A várandósgondozás kritikus fontosságú, különösen a terhesség első hónapjaiban. 

2. Terhességi magasvérnyomás

A várandós tizenéveseknél nagyobb a kockázata a terhesség okozta magas vérnyomás kialakulásának, mint a 20-as vagy 30-as éveikben járó terhes nőknél. Náluk a preeklampszia kockázata is magasabb: ezen kondíció fennállásakor magas vérnyomás, a vizeletben lévő túlzott fehérjeszint, az anya kezének és arcának duzzanata és egyéb szervi károsodások jelentkezhetnek. 

3. Koraszülés és alacsony születési súly

A fenti probléma kordában tartására a serdülőkori terheseknek adott gyógyszerek a magzat növekedését is megzavarhatják és további terhességi komplikációkhoz, például koraszüléshez vezethetnek. Minél korábban születik a baba, annál nagyobb a légzőszervi, emésztési, látási, kognitív és egyéb problémák kockázata. 

Mivel a koraszülött csecsemők nagyobb valószínűséggel nyomnak kevesebbet, mint az szükséges lenne,  a tizenéveseknél nagyobb a kockázata annak, hogy kis súlyú babáik születnek. 

Hivatkozások: 

1 https://www.webmd.com/
2 ec.europa.eu/ 
3 www.researchgate.net