Terhesség

Ezért érdemes terhességi naplót vezetni

Terhességi naplót vezetni számtalan előnnyel jár: gondolhatsz rá egyfajta albumként, emléktárgyként, valamint a várandósság alatti érzelmek, aggodalmak, gondolatok rögzítéseként, de egészségügyi feljegyzésként is.
2023. Január 20.
Kismama terhességi naplót vezet
Kép: Getty Images

Mire szolgál a terhességi napló?

A terhességi naplót általában a kismamák vezetik, ritkábban a kispapák. A terhességi napló tartalmazhat fényképeket, ultrahangfelvételeket, egészségügyi feljegyzéseket, emléktárgyakat, valamint a terhesség alatti gondolatok, érzelmek, aggodalmak és kívánságok írásos rögzítését. A terhességi naplónak számos célja van, többek között egyfajta albumként, egészségügyi feljegyzésként és/vagy az élmény személyes elbeszéléseként szolgálnak.

Különösen fontos lehet akkor, ha előző terhességed során valamilyen nehézség, komplikáció (pl. terhességi cukorbetegség, koraszülés) lépett fel és a második terhesség fokozott monitorozást igényel. Ezt persze megteszi az orvosod, de téged is megnyugtathat, ha saját naplót vezetsz, leírod az érzeteidet, tüneteidet.

A terhességi napló négy előnye

Emléktárgy létrehozása. A naplót a baba megszületése után nézegetheted, később vele is és akár generációkon át megmaradhat. Nagyon izgalmas lehet mondjuk 30 év múlva a lányodnak elővenni, amikor ő vár majd babát.

Fontos orvosi és egészségügyi feljegyzések vezetése. A feljegyzések hasznos információkkal szolgálhatnak a jövőbeli terhességekhez. A napló arra is szolgál, hogy tudatosítsd a terhesség alatti érzelmi, mentális, egészségi vagy fiziológiai változásokat. Ezáltal tudatosabban észlelheted bizonyos tünetek, például a depresszió vagy a szorongás kialakulását.

Hogy legyen egy olyan csatorna, ahol kiadhatod magadból, ami benned lejátszódik. Gondolataid, érzéseid és aggodalmaid naplózása katartikus lehet. Lehet, hogy a naplóban olyan élményeket is rögzítesz, amelyeket nem szívesen osztasz meg másokkal. Azok, akik naplót vezetnek – általában, nem a terhességhez kapcsolódóan – sokszor érzik terápiás hatását. Egyfajta szelepként szolgál.

Segít felkészülni a babára. Ha van naplód, az némileg strukturálja a terhességet. Sokan a terhességi naplójukban listákat készítenek: milyen teendőik vannak, miket kell vásárolni, mit szeretnének még elintézni a baba születése előtt, stb.

Terhességi naplót vezethetsz sokféleképpen: csak magadnak, másokkal megosztva, valódi papíralapon vagy a telefonodban, laptopon, stb. Érdekesség, hogy sokan folytatják a naplóírást a baba megszületése után is: feljegyzik a fontos mérföldköveket, mikor kezdett a gyermekük kúszni, mikor mondta ki az első szót, mikor bújt ki az első foga, és sor hosszan folytatható. Terhességi naplót valójában bármikor elkezdhetünk vezetni, ha már javában benne vagy a babavárásban, akkor sem késő.

Forrás: psychologytoday.com